Cookies

Spanjewijn maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken ze om je de beste gebruikerservaring te geven. Als je onze website blijft gebruiken, gaan we ervan uit dat je alle cookies op deze website accepteert.

chevron-down
Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers op websites te volgen. De bedoeling is om advertenties te tonen die relevant en boeiend zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
chevron-down
Geeft toestemming voor het verzenden van gebruikersgegevens met betrekking tot advertenties naar Google.
chevron-down
Geeft toestemming voor gepersonaliseerde advertenties.
chevron-down
Voorkeurscookies stellen een website in staat om informatie te onthouden die de manier waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, verandert, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Wijn en spijs

 

Wat drink ik bij het eten?

"Zonder wijn eten we, met wijn dineren we."
Scott Montgomery

Wij drinken tegenwoordig meer wijn bij het eten, heel veel wijnen komen dan het best tot hun recht. Je kunt echter ook behoorlijk de mist in gaan als je een zoete wijn bij gekookte vis, een rode wijn bij een heel licht gepocheerd stukje vlees of een witte wijn bij biefstuk eet. Dat heeft niets te maken met smaak, maar met de chemie in je mond als je een hapje en een slokje neemt. Er zijn regels vast te leggen voor bepaalde ideale combinaties of rampzalige scenario’s, los van persoonlijke smaak. Immers, bepaalde smaken in eten en wijn botsen.

Theorie en praktijk

Als het om keuzes gaat, scheidt Nederland zich graag in tenminste twee groepen. De ene groep probeert lijn te brengen in het uiterst complexe gebeuren van wijn-spijs combinaties door uiterst nauwkeurig te werk gaan op zoek naar de ideale combinatie. De andere groep werkt zich al proevend, maar met minder theoretische bagage, door de materie heen.

De theoretici stellen hoge eisen aan de combinatie tussen een gerecht en de wijn. Door veel proeven, door het scheikundig analyseren van de structuur van gerechten en wijn, komen zij tot vaak heel bijzondere combinaties die inderdaad erg spannend en vernieuwend zijn. Maar voor het eten van alledag is dat hoog gegrepen. Laat je in een restaurant eens door zo’n uitgekiende combinatie verrassen, maar houd het thuis wat eenvoudiger.

De praktijk van het dagelijks leven vraagt om snellere beslissingen en staat op de keper beschouwd ver af van de sublieme combinaties. Toch is het heel bevredigend om thuis ook eens te leren het effect van verschillende wijnen op een bepaald gerecht uit te proberen. Maak je eigen wijnproeverij door eens drie wijnen te kopen en die bij verschillende gerechten te proeven. Vooral als je gasten hebt, zul je merken dat al pratend, etend en drinkend een aantal meningen naar voren komen. Meestal komt daar dan een consensus uit te voorschijn, waarbij elke wijn op zijn plaats valt bij het voor hem meest geschikte gerecht. Maak eventueel wat aantekeningen in een proefboekje en creëer je eigen smaakvoorkeuren en favoriete wijn-spijs combinaties.

Tips

Ja, rode wijn bij vlees een witte bij vis is nog steeds de hoofdregel. Afhankelijk van de bereiding van je vlees of vis kun je eens spelen met fruitig rood bij vis en stevig wit bij (licht) vlees. Al doende leer je. Wees niet bang om er eens naast te zitten, er volgen nog duizenden dagen waarop je je kunt revancheren. Houd desnoods een notitieboekje bij waarin je de ups en downs opschrijft. 
Combineer eenvoudige gerechten met een eenvoudige wijn en koop voor complexe gerechten een complexe wijn. Sappige, soepele rode wijnen passen bij meer gerechten dan tanninerijke. Soepele rode wijnen zijn bijvoorbeeld jonge rode wijnen van de merlotdruif uit warmere landen dan Frankrijk, de gamaydruif (Beaujolais, Touraine), of de pinot noirdruif uit de Elzas of Duitsland –waar hij Spätburgunder heet. 
Koop een smaakrijke wijn als je pittig eet. Toevoegingen als spekjes, kruiden (rozemarijn, oregano, knoflook en dergelijke) en bakken in boter of olijfolie maken het vlees of de vis krachtiger van smaak. Een lichte wijn proef je dan niet meer en dat is zonde. Stevig gekruid en gebakken vlees of een pittige vegetarische maaltijd vragen dus om een wijn die tenminste evenveel smaak heeft als het gerecht. Hetzelfde vlees, dezelfde vis in een lichte gekruide, gepocheerde of roergebakken versie houdt meer van een licht rode of witte wijn. 
Lees het rugetiket op de fles voor je hem koopt – het zit tegenwoordig op bijna iedere fles en geeft vaak nuttige informatie. 
Drink eenvoudige witte en rode wijnen altijd jong, maar niet ijskoud of te warm. Eenvoudige rode wijnen smaken het best op zo´n veertien tot zestien graden, niet te warm dus, witte wijnen op een graad of acht. 
Wees voorzichtig met specerijen als kerrie en cayenne, sambal en paprika. Zij kunnen de smaak van wijn ´van tafel vegen´ door hun overheersende smaak. Werk je daar graag mee, houd het dan bij heel fruitige rode wijnen of lichtzoete, smaakrijke/aromatische witte wijnen zoals een Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas of een lichtzoete Riesling van de Moezel. Een lekker glas bier is wellicht een groter succes. 
Wees voorzichtig met het populaire verse kruid koriander: het overheerst al gauw het gerecht. Eet een vet en/of koolhydratenrijk gerecht bij tanninerijke wijnen, zoals bijvoorbeeld die uit vele delen van Italië, gemaakt van de wat stroeve sangiovese druif, of een wijn met veel stevige cabernet sauvignon. 
Vet en meelspijs (of bonen) doen wonderen met tannine – ze maken hem soepel en smaakrijker. Pasta´s met lekkere sauzen, stoofpotten, rijke maaltijdsoepen of hartige taarten zijn prima ´vangnetten´ voor dit type wijnen, die door het eten veel lekkerder en opener van smaak worden. Drink bij wit- en roodbacteriekazen eens witte wijn in plaats van rode. Tannines in rode wijnen botsen enorm met de vetten van deze kazen en maken de smaak daardoor gauw bitter. Zout is de katalysator tussen vet en tannine, dus drink die mooie Bordeaux liever bij een rijpe, harde kaas uit Nederland, Spanje, Frankrijk of Italië. Klassieke combinaties zijn Sancerre met (jonge) geitenkaasjes en blauwe kaas met liquoreuze wijnen zoals Sauternes, Monbazillac of Auslese. Ook vintage port met blauwe kaas, vooral Stilton, is een mooie combinatie. Jonge rode wijnen van saprijke druivenrassen kunnen wel bij een aantal roodbacteriekazen (bijvoorbeeld wijnen van de pinot noir/spätburgunder en de gamaydruif), maar worden door belegen, harde kazen overvleugeld.

Productschap wijn.

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het selectieproces, verzending en retourbeleid van onze wijnen.
Hoe kan ik bestellen?

HOE BESTEL IK EEN PRODUCT?

Bestellen bij Spanjewijn.nl gaat in een aantal makkelijke stappen.

Stap 1 
Klik bij het gewenste product op IN WINKELWAGEN. Elke keer als u een product in uw mandje plaatst krijgt u een bevestiging van het toegevoegde product te zien boven aan de pagina en rechtsbovenaan bij het winkelwagen icoon. 

Stap 2
U kunt er nu voor kiezen om verder te gaan met winkelen of om de bestelling af te ronden door op het winkelwagen icoon te klikken. 

Stap 3
Controleer uw producten en klik op GA DOOR NAAR AFREKENEN en u krijgt het registratieformulier gepresenteerd. Hierop vult u uw gegevens in en kies u desgewenst een inlognaam en wachtwoord. Het is niet verplicht om een inlognaam en wachtwoord te kiezen. Wij raden dit echter wel aan omdat u dan gebruik kunt maken van het klantmenu waarin u de voortgang van uw bestelling kunt controleren. 

Stap 4
Controleer uw bestelling en klik op ”Bestelling afronden” om de bestelling te plaatsen. 

Stap 5
Selecteer de gewenste bezorgwijze en betaalwijze. 

Stap 6
U ontvangt per omgaande een bevestiging per mail en na betaling binnen 1 werkdag de definitieve factuur, eveneens per email.

Lukt het u niet, schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag (020-8221050)

Wat zijn de verzendkosten?

In Nederland (exclusief de Waddeneilanden), betaalt u tot een bedrag van € 300,00 (incl. BTW) een standaard tarief van € 11,76 per levering (verzend- en verwerkingskosten incl leeftijdscontrole bij levering)

Bij bestellingen boven € 300,00 (incl. BTW) is de levering gratis!

Voor levering op de Waddeneilanden geldt een opslag.


In België betaalt u tot een bedrag van € 350,00 (incl. BTW) een standaardtarief van € 14,10 per levering en bij bestellingen boven de € 350,00 (incl. BTW) is de levering gratis.

Bij leveringen aan detailhandel en horeca worden de transportkosten vanf ons depot in Aalsmeer tegen kostprijs doorberekend, ongeacht de grootte van de bestelling.

De verzending van uw pakket geschiedt in speciale (tegen breuk beschermende) kartonnen dozen. Bestellingen worden door DPD aan de voordeur afgeleverd.
Track & trace, leeftijds-check en handtekening voor ontvangst. 

Pakket is verzekerd tot 520 euro!
Wanneer u bij aflevering niet thuis bent, kunt u het pakket nadien afhalen bij het dichtstbijzijnde DPD pickup point .
 

Overige landen in overleg/op aanvraag

Voor de eilandentoeslagen (bv Sicilie, etc.) kunt u contact opnemen met Spanjewijn. 


Afhaal
Er bestaat de mogelijkheid bestellingen op te halen. Dit is alleen mogelijk na afspraak. Neem hiervoor contact op met Spanjewijn: info@spanjewijn.nl

Telefoonnummer: (kantoor, bereikbaar op werkdagen van 9.30 - 16.00 uur), +31(0)208221050


Wanneer u meerdere producten in een keer bestelt doen wij onze uiterste best om, indien mogelijk, alles in 1x bij u te laten bezorgen. De levertijd van uw hele bestelling wordt in dat geval gelijk aan die van het product met de langste levertijd. Indien u de voorkeur heeft om de producten onafhankelijk van elkaar zo snel mogelijk geleverd te krijgen dan kunt u contact met ons opnemen. 

Kan ik mijn bestelling retourneren?

We gaan ervan uit dat u in de meeste gevallen tevreden zult zijn met alle producten die u bij de Spanjewijn.nl aanschaft. Desalniettemin verzoeken wij u om bij ontvangst van uw bestelling meteen te onderzoeken of de producten aan de overeenkomst voldoen. In overeenstemming met het herroepingsrecht uit de Wet Verkoop op Afstand kunt u de ontvangen goederen binnen veertien (14) werkdagen na ontvangst retourneren indien deze niet voldoen aan uw verwachtingen.

Breng ons op de hoogte via info@spanjewijn.nl over het retourneren van de producten. Stuur het product in de originele verpakking, voldoende gefrankeerd terug naar:

Spanjewijn
Aalsmeerderweg 253Q
1432 CN  Aalsmeer
Nederland (NL)

Wij stellen vervolgens een creditnota op en het bedrag wordt zo spoedig mogelijk teruggestort.

 

Mocht u per ongeluk een ander product hebben ontvangen, neem dan contact met ons op over een oplossing en verdere afhandeling (info@spanjewijn.nl). 

Hoe lang duurt de levering?

Alle wijnen op de onze website zijn voorradig. Een deel in ons lokale magazijn, een ander deel in ons centrale magazijn in Noord Spanje. Wekelijks is er transport vanuit Spanje. 

Alle bestellingen waarvan de betaling voor maandag 10.00 uur binnen is, worden vanaf de zaterdag erop bij u afgeleverd.

Producten die lokaal op voorraad zijn, worden binnen 2 werkdagen bij u afgeleverd.

Desgewenst kunt u zelf een dag opgeven waarop u de bestelde wijnen wenst te ontvangen (levering op alle werkdagen en op zaterdagen mogelijk).

Kan ik een factuur ontvangen?

U ontvangt automatisch een factuur zodra wij uw betaling ontvangen hebben.

Kan ik een bestelling afhalen?

U kunt uw bestelling uitsluitend na afspraak (+31 (0)208221050) afhalen bij onze Nederlandse vestiging. Ons Nederlandse kantoor annex depot bevindt zich op:

Aalsmeerderweg 253Q
1432 CN  Aalsmeer
Nederland (NL).

De bestelde wijnen kunt u afhalen na vooruitbetaling of tegen betaling. 
Wij zijn op maandag t/m vrijdag aanwezig vanaf 9.30 tot 16.00 uur. 

Enkele reviews van onze klanten

ster ster ster ster ster
Perfecte Cava op een excellente manier geleverd
Jos
ster ster ster ster ster
top bedrijf! Prachtige verzameling wijnen
Mijnheer H.J. Robinson
ster ster ster ster ster
Uitstekende wijn, goede prijs, snelle service
Oliver