Sherry

Sherry

Jerez wijnstreek

De oorsprong van de Jerez ligt in de streek Andalusië, tussen Sevilla en Cadiz. 
De Jerez wijnstreek is uniek. Alleen in dit gebied kan Jerez worden gemaakt, door de speciale klimatologische omstandigheden.

Spaanse sherry soorten

Er worden diverse Spaanse sherry soorten onderscheiden. De ‘echte’ sherry bestaat in twee basisstijlen. De sherry soort Fino sherry en de vergelijkbare Manzanilla zijn bleke, droge, delicate wijnen van slechts ongeveer 15.5% alcohol. De andere sherrystijl is donker, nootachtig, met subtiele mahonieschakeringen en nuances die het gevolg zijn van een langdurige rijping op eikenhout. De sherry soorten Dry Amontillado en de nog diepere dry Oloroso lijken geknipt voor een kille winterdag. En dan is er de sherry soort Pedro Ximénez (PX), een verfijnde zoete Spaanse sherry die fantastisch smaakt bij diverse kazen en chocolade desserts! De smaken variëren van fris droog tot hemels zoet.

Informatie over het productieprocesSherry kopen

De druiven worden in september geoogst en onmiddellijk in horizontale persen geperst. De Pedro Ximénez druiven worden na de pluk gedurende enige dagen overdag op grasmatten in de zon te drogen gelegd. Hierdoor wordt het suikergehalte in de druif nog hoger. Daarna volgt de volledige (alcoholische) gisting in grote roestvrijstalen tanks, bij een gecontroleerde temperatuur van rond de 24 graden Celsius. Als de alcoholische gisting is afgelopen, staat een belangrijk moment voor de deur: de classificatie van de wijnen. De bleekgele en lichtste wijnen met de juiste stijl en bouquet, zijn voorbestemd om Fino te worden. In Sanlúcar de Barrameda zullen deze Manzanilla worden. Ze worden versterkt tot 15% alcohol en opgeslagen in de koelste en vochtigste bodegas. De andere wijnen worden bestemd om zich te ontwikkelen tot Oloroso. Ze krijgen 2,5% alcohol extra en beginnen zo versterkt aan een oxidatieve rijping die minimaal drie jaar duurt. 

Belangrijke informatie is dat er een groot verschil in rijping is tussen de twee belangrijkste soorten Spaanse sherry. De sherry soorten Finos en Manzanillas onderscheiden zich door een biologische rijping onder flor. Oloroso's ouderen in contact met lucht, namelijk door middel van oxidatie. Flor is een vreemd soort gist, dat inheems is in het Jerezgebied, die als een broodachtige film op het oppervlak van de wijn groeit. De flor sluit de wijn af van de buitenlucht en beschermt deze voor oxidatie. Flor is echter heel kieskeurig: hij groeit alleen op wijnen met ongeveer 15,5% alcohol. De Fino en Manzanilla zijn na een jaar of vijf, zes in het solera systeem te hebben doorgebracht, nog altijd vers, met een karakteristieke, zuivere geur en smaak. 

Op een zeker moment, na jaren van ontwikkeling, verliezen de Fino's geleidelijk hun florlaag. Hierdoor komt de wijn boven in het vat direct in contact met de buitenlucht en begint daardoor te oxyderen, waardoor zij Amontillados worden, die soms met wijnalcohol versterkt worden tot ongeveer 18%; de wijn rijpt dan verder op dezelfde wijze als de Oloroso. 

Het solerasysteem is een slimme manier waarop de sherryproducenten jaar in, jaar uit een consistent product handhaven. Op een enkele uitzondering na is Spaanse sherry geen wijn met een oogstjaar, maar het mengproduct van een systeem waarbij men een bepaalde hoeveelheid oude wijn uit een mengstadium aftapt en door evenveel jongere wijn vervangt. Hoe meer mengstadia een systeem omvat, en hoe ouder het systeem, des te subtieler de wijn. Sherry is stellig een van de meest ondergewaardeerde wijnen die worden gemaakt.

Indeling sherry soorten en leidraad voor sherry kopen

Dry sherry

Droge Spaanse sherry

Fino sherry

De sherry soort Fino is net zo veelzijdig als elke witte wijn. In het Spaanse Andalusië wordt Fino in plaats van tafelwijn gedronken. Kenmerken van Fino: Lichte, frisse, droge wijn met de smaak van amandel en een lichtgele kleur. Rijping vindt plaats onder flor en het alcoholpercentage is ongeveer 15%. Fino serveren op 7 á 8 °C. Fino past uitstekend bij tapas en is ook lekker bij: visgerechten, soep, serranoham, milde kazen, olijven, amandelen en frisse salades.
Een prachtige Fino is bijvoorbeeld La Ina Fino 

Manzanilla sherry

Manzanilla is een Fino uit het dorp Sanlucar de Barrameda (aan zee). De belangrijkste kenmerken van de sherry soort Manzanilla: fris en droog, kruidig, een vleugje amandel, iets zilt van smaak met een licht strogele kleur. Uitsluitend gemaakt in de bodegas van Sanlucar. Rijping vindt plaats onder flor en het alcoholpercentage is ongeveer 15%. Manzanilla serveren op 7 á 8 °C. Omdat Manzanilla een lichte zilte smaak heeft, combineert deze Jerez-wijn uitstekend met vis. Past ook goed bij: visgerechten, Hollandse nieuwe haring, zeevruchten, serranoham, milde kazen, asperges en olijven.
Klik hier voor: Manzanilla overzicht

Amontillado sherry

Enkele kenmerkende eigenschappen van Amontillado: Droog, zeer aromatisch, lichte hazelnootsmaak, amberkleurig en met een alcoholpercentage van 16-20%. Rijpen soms meer dan 30 jaar in het solera-systeem. Licht gekoeld serveren als aperitief. Op kamertemperatuur serveren bij (warme) gerechten. Amontillado heeft wat meer kleur en 'body' dan de Fino en Manzanilla. Gekoeld is Amontillado een bijzonder aperitief. Aan tafel lekker bij: wit vlees (kalfsvlees, varkensvlees), vettere vissoorten (zalm en makreel), lichte vleessoep, pittige kazen, pikante worsten (chorizo) en serranoham.
Klik hier voor: Amontillado overzicht 

Palo Cortado sherry

Een speling van de natuur. Bijzondere en zeldzame Jerez wijn die het midden houdt tussen een Amontillado en Oloroso. Palo Cortado is droog en elegant. Belangrijkste eigenschappen: vombineert de krachtige smaak van Oloroso sherry met de finesse in de neus van Amontillado sherry. Complex, indringend, verfijnd en met een alcoholpercentage tussen de 18- 20%. Rijpen soms meer dan 30 jaar in het solera-systeem. Licht gekoeld serveren. Lekker bij: wildgerechten, gerookt vlees, kaasplateau en nagerechten met fruit of noten.

Oloroso sherry

'Oloroso' betekent 'geurig'. Deze wat minder bekende Jerez-soort is licht gekoeld een uitstekend aperitief. Enkele kenmerkende eigenschappen van de Spaanse sherry soort Oloroso: vol, van nature droog, maakt in de aandronk een beetje een zoete indruk, de kleur varieert van diep amber tot mahonie en met een alcoholpercentage tussen de 17-22%. Rijpen soms meer dan 30 jaar in het solera-systeem. Door de lange  rijping krijgt deeze wjn een bruine kleur en oxidatieve aroma's.
Licht gekoeld serveren als aperitief. Op kamertemperatuur serveren bij (warme) gerechten. Op kamertemperatuur past Oloroso goed bij: wildgerechten, (rood) vlees, gerookt vlees, krachtige bouillon, kaas en gedroogde vruchten.

Medium sherry

Spaanse medium sherry heeft een mooie amber kleur, een subtiele notensmaak en is enigszins zoet. Het is vol, aromatisch en heeft een alcoholpercentage tussen de 15-17,5%. Er wordt meestal een blend gemaakt van Fino met een klein deel Pedro Ximénez. Licht gekoeld is het een elegant aperitief en een uitstekende combinatie met overheerlijke gerechten zoals: foie-gras en andere paté's, milde kazen, gekruide sauzen en runderbouillons.

Cream sherry

De sherry soort Cream is een zoete, donkere wijn. Een fijne dessertwijn of begeleider van allerlei nagerechten. De belangrijkste eigenschappen: meestal een mengsel van Oloroso (meestal op basis van de Palomino druif) Palomino en Pedro Ximenez. Een intens fluweelzoete wijn, met een smaak licht naar noten en gedroogd fruit (rozijnen), bruin tot diep donkerbruin en met een alcoholpercentage tussen de 15,5- 20%. Licht gekoeld serveren. Ook lekker met ijsblokjes. Cream past goed bij: pudding, patisserie, bavarois en ijs.
Een mooie Cream Oloroso is Solera 1847 Oloroso (Dulce)

Pale Cream sherry

De Spaanse sherry soort Pale Cream is een lichte en zachtzoete variant metde volgende eigenschappen: blend van Fino en een speciaal ontwikkelde zoetwijn (dedulce blanco). Zachtzoet, pittig en delicaat aroma, hint van noten en honing, bleekgeel en met een alcoholpercentage van ongeveer 17,5%. Net als Fino en Manzanilla koel serveren. Pale Cream past goed bij: lever (vooral ganzenlever) en vers fruit.

Pedro Ximenez (PX) sherry

Ook wel kortweg 'PX' genoemd. Een sherry die men beslist een keer moet kopen! De Spaanse sherry soort Pedro Ximenez is een originele afsluiting van de maaltijd. PX is verrassend zoet en vol van smaak. Pedro Ximénez sherry heeft de volgende eigenschappen: vol, krachtig, evenwichtig, zeer zoet met een opvallende geur van rozijnen, bijna stroopachtig van structuur en zeer donker mahoniekleurig. Alcoholpercentage van ongeveer 17,5% en rijpen soms meer dan 30 jaar in het solera-systeem. Vaak staan op etiketten aanduidingen als Pale, Dry, Medium, Golden enzovoorts. Deze aanduidingen geven het smaaktype weer. Op kamertemperatuur serveren. Lekker bij: chocola of chocolademousse, koffie, vanille ijs, allerlei zoete desserts en blauwschimmelkaas.
Klik hier voor: Pedro Ximenez overzicht 

VOS en VORS

Spaanse sherry

In 2000 ontstond de speciale categorie VOS en VORS. VOS staat voor Vinum Optimum Signatum (’wijn geselecteerd als beste’), ook wel Very Old Sherry. Ze hebben minimaal 20 jaar in een solera-systeem doorgebracht. VORS, Vinum Optimum Rare Signatum (’wijn geselecteerd als beste en uitzonderlijke’) ook wel Very Old Rare Sherry bracht zelfs minimaal 30 jaar door in het solera-systeem. Momenteel brengen bijna alle sherryhuizen sherry’s uit de categorie VOS en VORS op de markt. Stuk voor stuk hebben ze ongekende en ongeëvenaarde karakters, met een onvoorstelbaar lange afdronk. Sherry bewaren Net als alle wijnen mag een fles Spaanse sherry niet te lang open staan. De smaak en frisheid van sherry gaat door aanraking met lucht namelijk achteruit. Fino en Manzanilla zijn het best te bewaren in de koelkast en gaan wat langer mee door wat overblijft in steeds kleinere flessen te bewaren (maximaal 2 weken bewaren). Amontillado blijft in de koelkast circa 2 maanden goed. Oloroso, Cream en Pedro Ximenez mogen zelfs 3 maanden in een open fles blijven staan! 

Tips om sherry te bewaren

 • Flessen na het kopen staand bewaren. De kurk mag niet in aanraking komen met de wijn.
 • Bewaren op een donkere plaats met een constante temperatuur.
 • Fino, Manzanilla en Pale Cream sherry na het kopen in de koelkast bewaren.
 • Geopende flessen sherry altijd weer goed afsluiten.
 • Fino en Manzanilla sherry na opening niet te lang bewaren.
 • Amontillado, Palo Cortado, Oloroso, Cream en Pedro Ximénez sherry kunnen geopend langere tijd bewaard worden.
 • Jerez -soorten ontwikkelen zich niet op fles. Lang opleggen is dus niet zinvol en ons advies is ook om niet teveel sherry tegelijk te kopen.

Aanbevolen serveertemperaturen: Fino en Manzanilla op 7 á 8 °C. Medium ongeveer 10°C. Cream op 13°C. Oloroso’s licht gekoeld (16°C). Pedro Ximénez op kamertemperatuur (18°C). 

Tonen als Lijst Foto-tabel

Producten 1-10 van 76

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Vorige categorie Volgende categorie
 1. Barbadillo Eva Cream 75cl
  Barbadillo Eva Cream 75cl
  € 12,46
  (€ 15,08incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  90
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
  IJs
 2. Capuchino VORS Palo Cortado 75cl
  Capuchino VORS Palo Cortado 75cl
  € 70,74
  (€ 85,60incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  94
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
 3. La Ina Fino 75cl
  La Ina Fino 75cl
  € 9,99
  (€ 12,09incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  96
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
  Haring
 4. Rio Viejo Oloroso 75cl
  Rio Viejo Oloroso 75cl
  € 12,79
  (€ 15,48incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  0
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
 5. Viña 25 Pedro Ximénez 75cl
  Viña 25 Pedro Ximénez 75cl
  € 13,46
  (€ 16,29incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  0
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
 6. Emilio Hidalgo Pedro Ximénez 50cl
  Emilio Hidalgo Pedro Ximénez 50cl
  € 17,52
  (€ 21,20incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  0
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
 7. Matusalem Oloroso 75cl
  Matusalem Oloroso 75cl
  € 76,72
  (€ 92,83incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  94
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
 8. Nectar Pedro Ximénez 75cl
  Nectar Pedro Ximénez 75cl
  € 13,74
  (€ 16,63incl. BTW)
  Parker punten:
  85
  Penin punten:
  91
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
 9. Noe Pedro Ximenez 75cl
  Noe Pedro Ximenez 75cl
  € 74,40
  (€ 90,02incl. BTW)
  Parker punten:
  91
  Penin punten:
  94
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
 10. Solera 1847 Oloroso (Dulce) 75cl
  Solera 1847 Oloroso (Dulce) 75cl
  € 11,60
  (€ 14,04incl. BTW)
  Parker punten:
  0
  Penin punten:
  88
  Wijnsoort:
  Sherry
  Combineren met:
Tonen als Lijst Foto-tabel

Producten 1-10 van 76

per pagina
Van hoog naar laag sorteren