Wijnstreek - Priorat
Priorat heeft in 1954 een D.O. erkenning gekregen en werd in 2009 opgewaardeerd tot DoCa.
De Catalaanse naam voor het gebied is Priorat en de Spaanse naam Priorato.
Het gebied ligt in het noordoosten van Spanje ten noordwesten van Tarragona en het wordt vrijwel geheel omgeven door Montsant D.O.
OVERZICHT VAN ALLE BESCHIKBARE PRIORAT WIJNEN
Om kennis te maken met Priorat kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:
CELLER CAL PLA PORRERA 2013 75CL
Aanbieding: € 14,90 i.p.v. € 22,75 | KORTING 35%
De geschiedenis van de wijnstreek Priorat
Vanaf de 12e eeuw werd door monniken in Priorat wijnbouw bedreven en vanaf 1835 voor het eerst ook door wijnboeren.
Aan het einde van de 19e eeuw werd ook dit gebied getroffen door Phylloxera (druifluis), waardoor vrijwel het volledige arsenaal wijngaarden in Priorat verloren ging.
Pas vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw werd een begin gemaakt met hernieuwde aanplant.
Aanvankelijk werden voornamelijk bulkwijnen geproduceerd, maar vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is men zich gaan toeleggen op kwaliteitswijnen, mede op instignatie van de wijnmaker Barbier en de familie Palacios. Zij ontwikkelden o.a. de "Clos" wijnen, o.a. Clos Mogador en Clos de l Obac. De ontwikkelingen kwamen in een sneltreinvaart nadat ook Robert Parker de kwaliteiten van dit gebied had ontdekt en de nieuwe wijnen hoge punten toekende.
Heden ten dage behoren de wijnen uit Priorat tot de beste en duurste van Spanje.
Geografie en geologie
Priorat heeft een bergachtig landschap, de wijngaarden liggen op hoogtes van 100 tot 700 m en het enige vlakke land dat men hier aantreft, ligt in de vlakte van de Siurana vallei. Wijngaarden zijn in terrasvorm aangelegd tegen de flanken van het gebergte of zijn aangeplant op de hellingen zelf. De bodem is van vulkanische oorsprong en de unieke bodemgesteldheid speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van Priorat wijn. De kwarts/lei bodem is zeer geschikt voor wijnstokken. Bovendien bevat hij spoorelementen. De ruwe, onregelmatige rotsformaties maken het mogelijk om wijnstokken aan te planten op de steile hellingen met weinig risico dat ze wegspoelen. De 'tijgerhuid bodem', die men hier llicorella noemt, bestaat uit rode leisteen met kleine mica (kwarts) deeltjes die de zon sterk weerkaatsen. De bovengrond van verweerde lei en mica is ongeveer 50 cm dik en wanneer deze door regen wegspoelt, blijven de stokken toch in de rotsen verankerd. In de hele D.O . vertoont het landschap een eigenaardig aantrekkelijke agressiviteit: de wijnstokken wortelen diep in de kloven van de leibodem , op zoek naar water en voedsel. Dit levert een positieve bijdrage tot de kwaliteit van de Priorat wijn.
Klimaat
Het bergachtige Priorat heeft een eigen microklimaat: continentaal, gematigd door de koude noordenwinden en de warme Mistral uit het oosten. De zomers zijn lang en zeer warm, met maxima van 35ºC en een jaarlijks gemiddelde van 15ºC. In de winter kan het kwik dalen tot nul. Er valt gemiddeld 600 mm regen per jaar en de zon schijnt zo'n 2.600 uur.
De druiven en wijnbereiding van Priorat wijn
Druifsoorten die worden aanbevolen voor Priorat wijnen: blauw: Garnacha Tinta. Toegestaan blauw: Garnacha Peluda, Cariñena (= Mazuelo), Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah . Toegestaan wit: Garnacha Blanca (2%), Macabeo (= Viura), Pedro Ximenez. Experimenteel: Chenin Blanc.
De wijngaarden hebben lage opbrengsten door de 'moeilijke' ondergrond van rotsen en schaarste aan water. Dit komt de kwaliteit van Priorat wijn in hoge mate ten goede.
Priorat wijnen | Priorat wijn kopen
De wijnen van Priorat hebben de laatste decennia een spectaculaire verbertering in kwaliteit doorgemaakt en Priorat wijn behoort inmiddels tot de top van Spanje.
Topwijnen: Clos Mogador, Clos Martinet, Vall Llach, Nit de Nin en Trossos Tros.