Wijnstreek - Yecla

De stad Murcia is een voortvarende handelsstad die eeuwenlang van de fruitindustrie geleefd heeft. De Autonomia (en de provincie) met dezelfde naam is in cultureel en geografisch opzicht een voortzetting van País Valenciano, waarmee het samen 'El Levante' vormt. Yecla wijnstreek

Op wijngebied was Murcia, net als Valencia in het noorden, een gebied dat bulkwijnen produceerde en exporteerde. Er zijn in de provincie Murcia 600 ha wijngaarden die tot de D.O. Alicante behoren, hoewel er over de grens wijn van wordt gemaakt. Maar in tegenstelling tot Valencia, verkocht Murcia zijn wijn voor vermenging aan andere wijnproducerende landen, en er was dus geen vraag naar een goede kwaliteitscontrole die in het recente verleden zo belangrijk is geweest voor de goede reputatie van de D.O. Valencia wijnen.

Jumilla-wijnen worden inmiddels goed geaccepteerd op de exportmarkt en Yecla-wijnen ook. Er zijn veel bodegas die zich inspannen om hun kwaliteit te verbeteren en de internationale aandacht naar zich toe te trekken. Bullas, de nieuwste D.O. uit deze regio, heeft van zijn buren geleerd, en gebruikt de uitstekende monastrell druif voor rode wijnen, en er wordt in ruime mate geëxperimenteerd met allerlei druiven, van macabeo tot riesling voor witte wijnen.

Gastronomie

De keuken van Murcia is, zoals die van Valencia, sterk gericht op schaal- en schelpdieren en rijst (de paella geniet hier veel aanzien) en ook aan fruit en groenten is hier nooit gebrek geweest. Populair in Bullas is een soort zachte cake 'Ajoharina' genaamd: Het wordt gemaakt van knoflook (ajo) en meel (harina) en alle restjes die men in de koelkast heeft staan. Bijvoorbeeld worst, paprika's, paddestoelen, enz. Een echte 'martes graso' (vette dinsdag), want het wordt geserveerd met 'patatas a la brasa' (rauwe, nieuwe aardappelen die op de grill geroosterd worden). Er is ook een populair kabeljauw-gerecht met aardappelen en 'pimientos' (paprika's), dat 'Rin-Ran' heet. Murcia is ook bekend om zijn geitenkazen: Murcia, een vaste, halfzachte kaas, en Murcia al vino, dezelfde kaas die gedurende lange tijd in gedroogde wijnbladeren heeft gerijpt.

Samenvatting:

Autonomia Murcia Provincie: Murcia

D.O.'s: Bullas Jumilla Yecla

VdlT (Vino de la Tierra) gebieden: Abanilla Campo de Cartagena Yecla vormt bijna een enclave in het westelijk gelegen D.O. Jumilla. Het grenst aan de D.O. Almansa (Castilla-La Mancha) in het noorden en de D.O. Alicante (Valencia) in het oosten. Wat uniek is aan deze D.O. is het slechts in één gemeente is, namelijk Yecla zelf. Van de 17.000 ha wijngaarden die rond dit stadje liggen, is 7.000 geclassificeerd als D.O. De subzone Campo Arriba produceert druiven die wat meer extract lijken te hebben en de naam van deze subzone wordt soms gebruikt om aan de D.O. naam toe te voegen.

De bodem is goed genoeg om gezonde druiven voort te brengen en de aanwezige variëteiten, waaronder garnacha, monastrell, merseguera, doen het erg goed in het naburige Valencia en Jumilla. Yecla's breedtegraad is dezelfde als bijvoorbeeld Valdepeñas waar enkele excellente wijnen gemaakt worden. Wat heeft Yecla dan eigenlijk weerhouden om beter te presteren? Het eenvoudige antwoord lijkt te liggen in het feit dat de markt tot nog toe bereid was om alles te kopen wat Yecla produceerde. Dus er was weinig noodzaak tot investeren. Maar dit is nu veranderd, en zoals in veel andere wijngebieden, zijn er een paar bodegas geweest die als locomotief hebben gediend in de strijd voor een hoger kwaliteitsniveau.

Geografie en geologie

Het gebied rond Yecla ligt aan de oostzijde van het centraal plateau, omringd door lage bergen en glooiende heuvels, met wijngaarden op 400 tot 700 m hoogte. De bodem is goed: kalkstenen ondergrond met een dikke, bruine tussenlaag met gedegradeerde carbonaten, en een lichte zanderige bovenlaag met hier en daar wat kleiformaties.

Klimaat

Het klimaat is continentaal met hete zomers en zachte winters. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 15ºC met zomermaxima van 35ºC en winterminima van 5ºC. Jaarlijks valt er tussen de 300 en 350 mm regen, en de zon schijnt ongeveer 3.000 uur.

Druiven en wijnbereiding

Blauw: monastrell is de aanbevolen variëteit (80% van de wijngaard); garnacha is toegestaan. Wit: merseguera,macabeo (viura), airén. Experimentele druiven: cabernet-sauvignon, tempranillo, merlot.

Het zijn de bodegas met nieuwe roestvrijstalen uitrusting die furore maken. Officieel vergist men alle wijnen met gecontroleerde temperatuur, maar dat kan natuurlijk inhouden met een klein koelelementje in een betonnen cuve. Voor rode wijnen kan dat volstaan maar voor witte en rosados zet dat weinig zoden aan de dijk. Alle drie kleuren wijnen worden op roestvrijstaal of met kunsthars beklede betonnen vaten gefermenteerd. Alleen de rode (inclusief de jóvenes) ondergaan een volledige malolactische gisting. Yecla DO

Wijnen

De D.O. erkent een uitgebreid gamma wijnen, van witte met 11,5% alcohol, en rode Campo Arriba wijnen, tot zware rode en 'doble-pasta' wijnen van 16% en meer. De nieuwe-stijl wijnen die Yecla op de wereldmarkt gaat brengen, kunnen worden onderverdeeld in drie typen: rode wijnen van monastrell en garnacha, witte van macabeo, airén en merseguera, en rosados van monastrell. Sommige wijnen worden gemaakt volgens een type maceración carbónica en worden verkocht als jóvenes.