Wijn uit Valencia

Valencia kreeg in 1957 de DO status.Valencia wijnstreek
Het wijngebied bestaat uit 4 subzones: Valentino (tussen 175 en 550 m hoogte), ten westen van de stad Valencia, Moscatel (op 100 m hoogte), eveneens ten westen van de stad Valencia, Alto Turia (tussen 700 en 1100 m hoogte) ten noordwesten van Valentino en Clariano (op 350m hoogte) in het zuiden van de provincia Valencia. 

Als u op zoek bent naar Valencia wijn, dan vindt u bij Spanjewijn.nl een uitgebreid aanbod van wijnen uit Valencia. Bestel deze Spaanse wijn:

Overzicht van alle beschikbare Valencia wijn

De geschiedenis van de wijnstreek Valencia

In Valencia wordt reeds vanaf de Griekse en later de Romeinse overheersing wijnbouw bedreven. Zelfs tijdens de Moorse (Arabische) overheersing ging de productie van wijn gewoon door.
Na herovering op de Moren door de Christenen werd voor het eerst begonnen met het classificeren van wijnen, mede ten dienste van belastingheffingen.
Tijdens de Phyloxera- (druifluis-) plaag in Frankrijk kende de wijnbouw in Valencia een enorme toename en steeg de export van wijnen tot grote hoogten. Helaas werd dit gebied enoge tijd later ook getroffen door de Phylloxera en volgde een terugslag waarbij tienduizenden ha aan wijngaarden werden gerooid om plaats te maken voor sinaasappel- en amandelbomen. Valencia's wijnbouw is heden ten dage v.n.l. dieper landinwaarts geconcentreerd.
In Valencia spreekt men vaak Valenciano. Voor de leek lijkt deze taal op het Catalaans, maar het heeft een aantal dialectwoorden, dikwijls van Arabische oorsprong, die men alleen in Valencia hoort. 

Geografie en geologie

In de lagere gebieden is er een fluviale ondergrond (rivierafzettingen). In de hoger gelegen gebieden bestaat de ondergrond uit  kalksteen, terwijl de overgangsgebieden vaak een zanderige bodem hebben. De bodem heeft i.h.a. goede drainage eigenschappen.

Klimaat

De wijngaarden in de kustgebieden hebben een Mediterraan klimaat, terwijl de wijngebieden meer in het binnenland van Valencia worden gekenmerkt door een continentaal klimaat. Droogte vormt vaak een probleem, en heden ten dagen worden daarom veel wijngaarden geïrrigeerd.
De meeste wijngaarden liggen 30 km landinwaarts. De temperatuur kan stijgen tot 35ºC in de zomer, en dalen tot -5ºC in de winter, maar opvallend is dat het in Valencia zelfs tijdens de zomernachten soms kan vriezen. Een temperatuurschommeling van 30ºC in 24 uur is niet ongewoon en is misschien de verklaring voor de snelle rijping van Valenciaanse rode wijnen. Enkele hogergelegen gebieden zijn bestempeld als aride of semi-aride en de wortels van sommige oudere wijnstokken gaan tot 17 meter diep, op zoek naar water.
Gemiddeld valt er 450 mm regen per jaar.  

Gastronomie

Valencia is vooral het land van de Paella (in het buitenland dikwijls ten onrechte als Spanje's nationale gerecht beschouwd) en heeft uitgestrekte rijstvelden. Rijst is zelfs een exportproduct. De Paella bestaat in vele variaties: als basis kunnen vis of mariscos gebruikt worden, maar ook lam, rund, kip, konijn, varken of een combinatie van deze ingrediënten zijn erg populair. De specialiteit bij uitstek is echter 'Arroz Abanda', rijst gekookt in de bouillon van de ingrediënten, en zonder deze ingrediënten opgediend. 

Natuurlijk is dit ook een visstreek. Op de stranden staan lange rijen kleine restaurantjes waar je door de keuken naar binnengaat. Je kan er calamares, pulpo en alle mogelijke mariscos eten, en dat alles met uitzicht op zee. Als u witte vis verkiest, kunt u ook in zout gebakken dorada (goudbrasem), lenguado (tong) of lubina (zeebaars) eten die volledig ontveld, ontgraat en olievrij geserveerd worden, of u bestelt rodaballo (tarbot) met gebakken ui en aardappelen. 

Voor de vleesliefhebbers is er een overvloed aan cordero (lam) en ternera (rund). Als dessert wordt dikwijls turrón gegeten, dit is harde of zachte nougat uit Alicante (een overblijfsel uit de Moorse tijd) waar honing of ananasstukjes in zijn verwerkt. Vaak drinkt men er een moscatel likeurwijn bij. 

De regionale kazen gaan van sterk en hard tot zacht en subtiel: in Castellón maken ze Tronchón, die ook over de grens in Teruel (Aragón) gemaakt wordt, en de zachte Cassoleta wordt in Castellón en de provincie Valencia gemaakt. Servilleta is een romige kaas uit Alicante en Valencia. Al deze kazen zijn van geiten- en schapenmelk gemaakt. In Alicante worden nog twee zachte kazen geproduceerd, La Nucia (geiten- en schapenmelk) en Alicante (geitenkaas). U kunt deze kazen natuurlijk proeven in een van de vele tapabars waar Valencia om bekend is. 

De druiven en wijnbereiding van Valencia wijn

Witte wijnen voeren de boventoon in Valencia DO.
De belangrijkste witte druif van Valencia is de Meseguera, maar daarnaast worden ook Malvasia, Pedro Ximenez, Macabeo, Planta Nova Moscatel en Chardonnay druiven verbouwd.
Voor rosés wordt voornamelijk de Bobal druif gebruikt.
Ook in veel rode wijnen wordt de Bobal druif gebruikt en daarnaast Monastrell, Tempranillo, Garnacha tinta, Syrah, Cabernet Sauvignon en Forcayat druiven.

Valencia wijn kopen

Valencia DO produceert conventionele wijnen. De rijpingstijd is i.h.a. korter dan die van andere Spaanse wijnen. Criazas behoeven slechts minimaal 3 maanden, Reservas minimaal 6 maanden en Gran Reservas minimaal 9 maanden houtrijping te ondergaan. 
De niet houtgerijpte wijnen kan men het beste binnen 2 jaar na de oogst drinken.
Sinds 1955 is het wettelijk toegestaan om Bobal druiven uit het nabijgelegen gebied Utiel Requena te vermengen met druiven uit Valencia DO, waardoor de wijnen meer body en aroma krijgen. 
Enkele interessante wijnen uit Valancia DO zijn Madame Bobalu,   Venta del Puerto van Vinos la Viña en de Icono wijnen van Bodega la Viña.

Externe links

www.vinovalencia.org
www.verrassendvalencia.nl