Wijn uit Valdeorras

Het wijngebied Valdeorras ligt in het meest oostelijke deel van Galicië in noordwest Spanje boven Portugal. Valdeorras grenst aan Castilla-León.Valdeorras wijnstreek
Valdeorras kreeg in 1977 officieel de D.O. status. 

Als u op zoek bent naar Valdeorras wijn, dan vindt u bij Spanjewijn.nl een uitgebreid aanbod van wijnen uit Valdeorras. 

Overzicht van alle beschikbare Valdeorras wijn

Geschiedenis van de wijnstreek Valdeorras

Valdeorras betekent "vallei van goud". Waarschijnlijk was het het eerste gebied in Galicië waar wijn werd geproduceerd. Na dat de Romeinen waren gestopt met de gouddelving, plantten ze er wijnranken, waarvan de vele Latijnse inscripties in Valdeorras nog getuige zijn.
In de Middeleeuwen werd de productie van wijn overgenomen door de kloosterorden.
Na een periode van verval werd de wijnbouw weer  opgepakt in de 19e eeuw en sinds het eind van de vorige eeuw bloeit het gebied op door het succes van de Godello en Mencia wijnen die er in toenemende mate worden geproduceerd. 

Geografie en geologie

De meeste wijngaarden liggen in de Sil vallei. In het bekken is de grond alluviaal, maar hogerop treffen we een redelijk vruchtbare bodem aan met hier en daar een kalksteen, een uitstekende bodem om wijnstokken te cultiveren.
De wijngaarden liggen gemiddeld op 300m boven de zeespiegel.

Klimaat

In Galicia is dit de zone die het verst verwijderd is van de Atlantische Oceaan maar deze laat desalniettemin haar invloed gelden. Continentale invloeden bepalen mede het klimaat. Getuige daarvan zijn de temperaturen die variëren van 44ºC in de zomer tot -4ºC in de winter, met een jaarlijks gemiddelde van 11ºC. De neerslag bedraagt 850 tot 1000 mm en de zon schijnt gemiddeld 2.500 uur per jaar. 

Valdeorras DO

De druiven en bereiding van Valdeorras wijn

Slechts 2 druiven worden aanbevolen in Valdeorras: de blauwe Mencía en de witte Godello.
Verder worden er ook nog anderede blauwe  en witte druiven verbouwd. Blauw: Garnacha tintorera, Gran Negro, María Ardona, Merenzao, Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Wit: Palomino, Dona Blanca (Valenciana), Lado, Riesling en Moscatel.

Valdeorras wijn en Valdeorras wijn kopen

De enige eis die gesteld wordt aan de witte, rode en rosado wijnen uit Valdeorras is dat ze een minimum alcoholpercentage van 9% hebben. De D.O. wijnen beginnen zich te onderscheiden in twee groepen: de wijnen die van Godello en Mencía gemaakt worden, en de overige.
Wijnen die gemaakt zijn met de aanbevolen druiven liggen in de lijn van de traditionele wijnen uit Galicia: frisse heldere witte wijnen en lichte, fruitige rode. Deze laatste, met zo'n 12º alcohol kunnen heel plezierig zijn.
Topwijnen zijn Bodegas Avanthia Mencia tinto, Bodegas Avanthia Avancia Godello, Avancia Mencia Cuvee Mosteiro en Gaba do Xil Godello.