Wijnstreek - Toro

Toro wijnstreekToro heeft in 1987 een D.O. erkenning gekregen.
Het wijngebied ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero (in Portugal Douro geheten) en grenst in het oosten aan het wijngebied Rueda.

Toro wijnen | Toro wijn kopen

Er zijn maar weinig wijngebieden die de laatste decennia zoveel aan kwaliteit en populariteit hebben gewonnen als Toro, dat zich inmiddels ruim kan meten met Rioja en Ribera del Duero.

Robert Parker voorspelde al dat D.O. Toro zich binnen afzienbare termijn zou ontwikkelen tot het meest toonaangevende wijngebied van Spanje: "It is being called one of the last unexploited patches of superior grape growing terroir in Europe, with decades-old vines and a mature winemaking culture. The conditions are right, in terms of nature and of man". "The people investing in Toro already have other bodegas," says García ( voormalig oenoloog van Vega Sicilia). "They know what is necessary to succeed."

Grote namen hebben inmiddels de plaats van de verdwenen lokale bodegas ingenomen en zullen in de naaste toekomt ongetwijfeld garant staan voor topkwaliteit en toenemende bekendheid van de wijnen: Vega Sicilia (Pintia), Lurton, Egurren en de nieuwe bodegas van de familie Eguren (Teso la Monja).

Overzicht van alle beschikbare Toro wijnen

Om kennis te maken met Rueda kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen: 
 

De geschiedenis van de wijnstreek Toro 

Sinds mensenheugenis wordt in Toro wijn gemaakt en een van de belangrijkste factoren in de ontwikkeling van deze wijn was de nabijheid van Salamanca waar Spanje's oudste nog bestaande universiteit (1215) gevestigd is. Geleerden hebben goede wijnen altijd als verhelderend ervaren en waarschijnlijk staat vino de Toro al 800 jaar op het altaar in Salamanca (en op de kaart tijdens vele banketten van de koningen van Castilla).

Het is een natuurlijk wijngebied bij uitstek en bezit een eigen hoogwaardige druif: Tinta de Toro (een variant van Tempranillo).
In de jaren 80 van de vorige eeuw waren wijnen uit dit gebied ronduit boers met hoge alcoholpercentages: soms tot wel 17%. De wijnmakers namen aan dat dit een karakteristiek was van de Tinta de Toro en het kwam nooit bij hen op dat ze de druiven te laat oogstten: het was traditie om op 12 oktober met de oogst te starten, waarbij jaarlijkse klimaatwisselingen en microklimaten werden genegeerd.
Bodega Fariña doorbrak deze traditie als eerste en startte de oogst een maand eerder met als resultaat ingetogen, gebalanceerde wijnen met ‘slechts’ 13% alcohol! Er werd door deze Bodega ook een manier gevonden om de tot dan toe kenmerkende overheersende vegetale tonen van de wijnen te reduceren door simpelweg de steeltjes van de druiven reeds voor de vinificatie te verwijderen.
Nadien zijn vele bekende wijnhuizen, waaronder Vega Sicila en Marques de Riscal, in dit gebied neergestreken om mee te delen in de snel stijgende populariteit van de wijnen uit Toro. Dit heeft mede bijgedragen aan een versnelde en verdere kwaliteitsverbetering de wijnen.

Geografie en geologie

Ongeveer twee derde van de wijngaarden ligt ten zuiden en ten westen van de stad Toro, in de provincie Zamora. De rest, (het gedeelte dat later toegevoegd werd aan het Toro gebied), ligt in het noordoosten, rond Morales in de provincie Zamora en Pedrosa del Rey in de provincie Valladolid. Dit gebied behoort tot het Centraal Plateau en de wijngaarden liggen op een hoogte van 600 tot 750 m boven de zeespiegel. In het algemeen kunnen we stellen dat in het noordelijke deel vooral graan wordt verbouwd, terwijl de wijnstokken voornamelijk bezuiden de rivier staan: ''Tierra del Vino''. 

Net ten zuiden van de stad Toro stroomt de rivier Guareña in de Duero. De bodem is hier dan ook voornamelijk alluviaal. Kleibodems zijn beter geschikt voor het verbouwen van granen dan voor wijnstokken. In het overige deel bestaat de bodem uit een zanderige bovengrond en een stenen ondergrond, arm aan organisch materiaal maar goed gedraineerd. Naar het noorden toe is de bodem minder stenig en bevat hij meer kalksteen.

Klimaat

De wijnstreek heeft een uitgesproken continentaal klimaat met lange, hete, soms zeer droge zomers en kortere maar ijskoude winters. De gemiddelde temperatuur bedraagt 13,5ºC en de gemiddelde neerslag varieert van 350 mm in het noorden (met doorgaans niet meer dan 60 dagen regen per jaar) tot 500 mm in het oosten, in de Gaureña-vallei (met niet meer dan 80 dagen regen per jaar). De zon schijnt elk jaar zo''n 3.000 uur. Tijdens de winterperiode kunnen westenwinden voor onverwachte maar gunstige regenbuien zorgen.

De druiven en wijnbereiding van Toro wijn

De Tinta de Toro is de lokale variant van de Tempranillo en werd na de Reconquista ingevoerd. Tinta de Toro is 2 weken eerder rijp dan de Tempranillo (net zoals de Tinto fino in het naburige Ribera del Duero) De Tinta de Toro bevat wat minder zuren en geeft meer kleur , waarschijnklijk het resultaat van 800 jaar lange, hete zomers. 

Toro DO

De andere rode druif die wordt toegestaan is de Garnacha tinta.
De rode wijnen moeten tenminste 75% Tinta de Toro bevatten.
Toegestane witte druiven: Malvasía en Verdejo. Deze druiven produceren de kleine hoeveelheden witte Toro en Toro rose.