Wijnstreek - Terra Alta
Terra Alta is het meest zuidelijke en, zoals de naam al doet vermoeden, hoogst gelegen D.O. gebied van Cataluña. Het ligt in de hoogvlakte van de provincie Tarragona, aan de grens met Zaragoza en Teruel (Aragón).
Geografie en geologie
De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 400 m . Op deze hoogte is er een reeks glooiende hellingen en de stokken zijn geplant op de plateaus en valleivlakten van de Serra de Pandols ( 962 m ) grenzend aan Aragón. Diepe, bruinkleurige bovenlagen maken plaats voor kalksteen en een kleine hoeveelheid leem. Zoals de meeste berggronden is ook deze goed geventileerd en gedraineerd.
Klimaat
Het klimaat is continentaal met toch nog mediterrane invloeden. De zomers zijn hier erg heet en de winters kunnen ijskoud zijn. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt 16,4ºC. Er valt gemiddelde zo'n 400 mm regen per jaar en de zon schijnt er 2.700 uur.
Druiven en wijnbereiding
Onderstaand de officiële variëteiten: Aanbevolen witte druiven: garnacha blanca (76,6% van de wijngaard). Toegestane witte druiven: macabeo (10,3%). Toegestane blauwe druiven: carinena/mazuelo (4,6%), garnacha tinta en peluda (2%). Maar in 1992 gaf de Consejo Regulador ook toestemming voor de volgende druiven: parellada en moscatel voor witte wijnen en cabernet-sauvignon, merlot en tempranillo voor de rode. Er zijn ook enkele percelen met experimentele druiven, waaronder pinot noir, pinot meunier, chardonnay en colombard. Ook hier heeft roestvrijstaal zijn intrede gedaan en wordt gebruikt naast de traditionele betonnen cuves. De moderne vinificatiemethoden van Terra Alta liggen helemaal in de lijn van de moderne Catalaanse wijnproductie. Oudere bodegas vervangen langzamerhand hun betonnen gistingscuves (bij de ouderwetse coöperaties nog met epoxy beleed). Nieuwe 'elite' bodegas echter installeren meteen al de nieuwste technologie. Er zijn nog steeds enkele plattelands bodegas die niet bottelen, en het contrast tussen deze rurale infrastructuur en 'het nieuwe denken', o.a. de verbouwing van tempranillo en cabernet-sauvignon, is duidelijk: in sommige minder vooruitstrevende plaatsen denkt men dat momenteel de expertise in de wijngaard de investeringen in gistingsfaciliteiten overtreft; dit is een van de redenen waarom men in heel Spanje (en Cataluña speciaal), besluit om sommige coöperaties te privatiseren. Behalve deze 'nieuwe stijl' wijnen, die meer en meer gewaardeerd worden, worden er ook rancio en zoete wijnen gemaakt, op de traditionele manier.
Wijnen
Om de oude én de nieuwe vinificatiemethode te kunnen toepassen, is het maximale alcoholpercentage hoog gehouden: voor witte wijnen is dat 12,5% tot 16%, voor rosado wijnen 12% tot 16%, voor rode 12% tot 15% en rancios moeten minstens 15% alcohol hebben (het zijn dus vinos de licor of vinos generosos).
In het algemeen variëren de witte en rosados van knisperend, droge, moderne wijnen tot half-zoete, of zelfs mistelas, gemaakt van druivensap en alcohol. Rode gaan van joven tot crianza (tot gran reserva niveau) en zelfs generoso.