Wijnstreek - Tarragona

In de jaren '60 was Tarragona Ruby waarschijnlijk de enige Catalaanse wijn die in het buitenland bekend was. Hij werd ook wel 'the poor man's Port' genoemd. Nu is het een Tarragona Clásico , meestal gemaakt van garnacha met wat cariñena , versterkt en tenminste 12 jaar opgeslagen in houten vaten. Hij lijkt op een tawny port. Toen de Romeinen heer en meester waren in Cataluña , exporteerden zij deze wijn naar Italië. Dezelfde stijl wijn was tot midden jaren 60 Tarragona's meest prominente product. Tegenwoordig worden nog kleine hoeveelheden Clásico gemaakt, maar na de spectaculaire successen van Penedés en andere Catalaanse D.O .'s, zijn de ogen van de producenten meer gericht op het maken van tafelwijnen van goede kwaliteit (vooral witte).

Geografie en geologie

Tarragona is de grootste D.O . van Cataluña , gelegen langs de kust, ten noorden en ten zuiden van de stad Tarragona , grenzend aan de provincie Lleida en de D.O .'s Montsant en Priorato .

Tarragona Campo beslaat 70% van de wijngaarden van de D.O . en ligt in een straal van 30 km rond de stad Tarragona . Het gebied loopt eerst geleidelijk over van zeeniveau tot 200 m boven de zeespiegel en stuit dan op steile bergen. De piek van de Serra de Montsant in Priorato , in het noordwesten, is 1.098 m hoog. De bodem heeft een donkere of roodachtige kleur met veel kalksteen. In de valleien van de rivieren wordt de bodem alluviaal.

Falset ( Comarca ) zelf ligt zich in een soort bergvallei, op een hoogte van 363 m , met in het zuidoosten de Serra de Montalt ( 914 m ) en in het noorwesten het voetgebergte van de Serra de Montsant (van 616 m tot Priorato ). De bodem bestaat er uit leem en kalksteen op een granieten ondergrond. Het gebied kreeg in 2001 een eigen D.O . en heeft de laatste jaren een spectaculaire kwaliteitsverbetering laten zien.

Falset/Ribera de Ebro ligt ten zuiden en ten westen van Comarca , in de Ebro-vallei , en daalt tot een hoogte van 100 m . De wijngaarden liggen langs de oevers van de rivier en op kleine inlandse percelen, op vruchtbare grond die meer alluviaal materiaal bevat naargelang hij dichter bij de rivier ligt. Wijngaarden zijn aangeplant op hoogtes van 40 m in Campo tot 450 m in de Comarca Falset.

Klimaat

Tarragona heeft een mediterraan klimaat met maritieme invloeden dat, naargelang men Falset nadert, meer continentaal wordt. In het algemeen kent de regio droge zomers. Regen valt voornamelijk in september en oktober (gemiddeld 450 mm ). De gemiddelde temperatuur bedraagt 16ºC met maxima van 35ºC in de zomer en minima van 3ºC in de winter. De zon schijnt gemiddeld 2.600 uur per jaar.

Druiven en wijnbereiding

Blauwe druiven: garnacha tinta; cariñena; ull de llebre (of tempranillo). Andere blauwe druiven: syrah

Witte druiven: macabeo ; xarel.lo ; parellada ; garnacha blanca ; andere witte druiven. Experimentele variëteiten: cabernet-sauvignon; chardonnay; andere (incl. merlot en muscat). De oogst begint meestal tijdens de eerste week van september. Zoals in de rest van Cataluña , worden de met kunsthars-beklede betonnen vaten vervangen door roestvrijstalen tanks voor de gisting en eerste opslag van de rode, witte en droge rosado wijnen. Alleen de rode ondergaan een volledig malolactische gisting. ' Rancios ' worden nog op de traditionele manier gemaakt, in half-begraven mandflessen en volledig geoxydeerd . Tarragona Clásico is meestal gemaakt van 100% garnacha uit de rijpste stukken wijngaard. Vóór de gisting stopt, kan een alcoholpercentage van 17% bereikt zijn, waarbij restsuikers in de wijn blijven. De wijn wordt dan 12 jaar opgeslagen in eiken vaten van niet meer dan 2.000 liter . De zoete ' vino de licor ' ' garnatxa ' bereikt 15% alcohol en ligt 5 tot 10 jaar opgeslagen in tank, eikenhouten fust en fles.

Wijnen

De D.O . erkent de volgende typen wijn : Tarragona Campo Blanco: droge witte (11% tot 13% alcohol) gemaakt van witte druiven. Tarragona Campo Rosado : droge rosado wijn (11% tot 13% alcohol) gemaakt van Garnacha , soms in combinatie met cariñena of zelfs ull de llebre .

Tarragona Campo Tinto: rode wijn (11% tot 13% alcohol) gemaakt van alle blauwe druiven, maar voornamelijk van garnacha . De betere rode zullen een beetje (of uitsluitend) ull de llebre hebben. Tarragona Clásico Licoroso : meestal van 100% garnacha , met minstens 13,5% alcohol en een houtrijping van 12 jaar (op eiken vaten van minder dan 2.000 liter ). ' Rancios ' zijn ook van garnacha-druiven gemaakt, soms met 10 tot 20% cariñena . Ze moeten minstens 14% alcohol bevatten.

Alleen de rode wijnen en de 'vinos de licor ' hebben een verplichte rijping. De voorschriften verschillen van de Spaanse minima, want ze hebben geen ' crianza ' niveau. Reservas moeten minstens 12 maanden op hout liggen en 24 maanden op fles, voor gran reservas is dat respectievelijk 24 en 36 maanden. Veel rode wijnen en bijna alle vinos de licor overtreffen deze minimum voorschriften ruimschoots.

Hieruit blijkt dat Tarragona de geschikte bodems en klimaat heeft om ieder type wijn te produceren, van knisperige , droge rode en rosado jóvenes tot wijnen die de stijl en rijpheid van een goede, krachtige port benaderen.