Wijnstreek - Tacoronte Acentejo
De wijncultuur in dit gebied heeft de laatste jaren een grondige aanpassing ondergaan. Veel bodegas maken gebruik van roestvrijstaal en de noeste arbeid van diverse wijnbouwers en -producenten werd in 1985 beloond met een voorlopige Denominacóon Específica, die in 1990 een volwaardige DE werd. Op 24 september 1992 verkreeg dit wijngebied zijn uiteindelijke D.O. status.
Geografie en geologie
Tacoronte-Acentejo, 23 kilometer lang, is gelegen op de westflank van de vulkanische 'ruggegraat' van het eiland Tenerife, tegenover Santa Cruz. De belangrijkste stad van dit gebied is La Laguna, en de steden Tacoronte en La Malanza de Acentejo, die ook tot het gebied behoren, gaven het zijn naam. De wijngaarden, in totaal 2.422 ha (dit is 20% van het totale wijngaardareaal op de Canarische eilanden), liggen op 200 tot 800 m hoogte en zijn in terrasvorm aangelegd tegen de noordelijke en westelijke flanken. De bodem bevat weinig carbonaten maar is samengesteld uit zeer vruchtbare leem op een vulkanische onderlaag.
Klimaat
Tacoronte-Acentejo geniet een vochtig en gematigd klimaat, dankzij Atlantische invloeden en de mist en nevel die de nabijheid van de zee met zich meebrengt. In de zomer bedraagt de gemiddelde maximale temperatuur 30ºC en in de winter daalt de thermometer meestal niet lager dan 12ºC. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 16ºC. Er valt hier weinig regen, 200 tot 300 mm per jaar, en de zon schijnt er 2.500 uur.
Druiven en wijnbereiding
Blauwe voorkeur druiven: listán negro, negramoll. Toegestane blauwe druiven: gual, negra común. Witte voorkeur-druiven: malvasía, moscatel, listán blanco, castellano, marmajuelo, tintillo, verdello, pedro ximénez. Toegestane witte druiven: torrontés, moscatel. De wijnbouw in terrassen gebeurt op een manier die men nergens anders in Spanje terugvindt. De wijnstokken worden dicht over de grond geleid met 4 à 5 knoppen aan elke rank. Alle wijnstokken hebben nog hun eigen, natuurlijke Europese onderstokken. De Phylloxera-luis heeft de Canarische Eilanden immers nooit bereikt. De oogst begint gewoonlijk op 1 september.
De opmars naar een volwaardige D.O. ging gepaard met verbeteringen in de wijntechnologie. De oude vergistingsmethoden zijn hier bijna uitgestorven, roestvrijstaal wordt overal gebruikt en temperatuurcontrole is de regel. Rode, rosado en witte jóvenes worden in roestvrij staal geproduceerd; de maceración carbónica wordt ook veel toegepast voor de bereiding van jonge wijnen. Enkele rode wijnen gisten op eikenhout en alleen de rode ondergaan een volledige malolactische gisting. Tegenwoordig worden er zowel rode crianza als reserva wijnen geproduceerd, en de streek heeft een echte export -ambitie. De rijping gebeurt voornamelijk in Amerikaans eikenhouten vaten, hoewel er ook wat kastanjehout in gebruik is.
Wijnen
Tacoronte-Acentejo heeft een goede reputatie opgebouwd als het land van lichte en frisse rode wijnen. Dankzij de toepassing van nieuwe wijntechnologie, winnen witte wijnen en rosados snel terrein. Momenteel zijn de meeste wijnen jong en het spreekt voor zich dat ze vooral bestemd zijn voor de toeristische sector op de eilanden zelf