Wijnstreek - Ribeiro
Ribeiro ligt in de provincie Orense, op het punt waar de Miño niet langer gelijk loopt met de Portugese grens, en grenst aan de D.O. Rías Baixas. Er zijn hier heel wat veranderingen aan de gang, tenminste, we stellen veel ambitie en belangrijke investeringen vast.
Na de 'klein-is-mooi' stijl van Rías Baixas, is de confrontatie met de traditionele Spaanse bodegas met haar massieve, miljoenen litervaten, een hele overgang. Maar we stappen hier terug in de realiteit. Ribeiro is een D.O. sinds '57 maar vóór Rías Baixas de aandacht op Galicia vestigde had dit gebied weinig impact op de exportmarkten. Die veronachtzaming is in vele opzichten niet terecht. De wijnen uit Ribeiro gaan van aangename, frisse tot verassend goede wijnen. De ommekeer begon, vreemd genoeg, bij de grootste coöperatie van de regio, in Ribadavia. Toen Rías Baixas steeds meer in de belangstelling kwam te staan, begon de exportmarkt ook haar aandacht naar de buurman te richten en de successen van de coöperatie gaven aanleiding tot heel wat investeringen in deze streek, met moderne high-tech bodegas en kleinere bodegas die werden overgenomen bij nationale wijn-holdings, die direct de exportmarkt wilden bedienen.
Geografie en geologie
De wijngaarden van Ribeiro liggen allemaal in de provincie Orense, en 3100 ha van het totale wijngaardareaal van 12.993 ha, valt onder de D.O. De meeste wijngaarden liggen in riviervalleien (de Arnoya, de Avia en de Miño stromen hier). Ze zijn dus in terrasvorm aangelegd, op zanderige, alluviale bodems op een ondergrond van graniet, die kenmerkend is voor dit deel van Spanje. De bodem heeft over 't algemeen weinig te bieden en dat verklaart waarschijnlijk waarom de meeste Ribeiro wijnen tot voor kort niets bijzonders waren. De wijngaarden liggen op een hoogte van 100 tot 350 m.
Klimaat
Ribeiro ligt voldoende landinwaarts om een gematigd klimaat te hebben. De Miño brengt winden mee uit Portugal waardoor de vochtigheidsgraad hier redelijk hoog is en het iets koeler is dan in de naburige D.O. In de zomer stijgt de temperatuur tot 36ºC, in de winter kan het -4ºC vriezen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 15ºC. Gemiddeld valt er 800 tot 1000 mm regen en de zon schijnt 1800 uur per jaar.
Druiven en wijnbereiding
In de D.O. Ribeiro zijn 15 druivenvariëteiten toegestaan, 7 blauwe en 8 witte.
De 2 belangrijkste zijn: Treixadura, een witte druif, die het uitstekend doet in vochtige wijngaarden, gelegen op berghellingen, en die karakter en mooie smaken geeft aan de wijn. Caiño, een blauwe druif, waarvan de meeste rode Ribeiros gemaakt zijn. Het moet gezegd dat deze nog niet tot dezelfde klasse behoren als de witte maar daar wordt door heel wat mensen aan gewerkt. Andere witte soorten zijn: jerez (palomino) (T), torrontés (T>A), godello (A), macabeo (T), albillo (T), loureira (A) en albariño (A).
(T=toegestaan en A=aanbevolen)
Men vindt hier elk aspekt van moderne vinificatie, van pneumatische persen tot filters met miliporiën. Ook is het mogelijk om 40.000 ton druiven te verwerken: persen, vergisten, ouderen, bottelen, verkopen en zelfs het destilleren van de vino de prensa gebeurt onder hetzelfde dak van de grotere bodegas. Enkele van de kleinere bodegas produceren ook hoogwaardige wijnen, maar de bodegas die alles zelf doen, hebben hun eigen miniatuurversie van roestvrijstaal met ingebouwde thermoregulator, die hier nu gangbaar zijn. Alleen rode wijnen ondergaan een volledige malolactische gisting.
Wijnen
De D.O. erkent 3 basistypen wijn: wit, rood en 'enverado', dit is wijn van niet volledig rijpe druiven. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat je in Ribeiro alleen wijn met een behoorlijke zuurgraad kon verkrijgen door de druiven in augustus te plukken en ze te gisten tot 9%. Door de nieuwe ontwikkelingen in temperatuurbeheersing is deze classificatie overbodig geworden, maar in technisch opzicht bestaat hij nog. Witte wijnen kunnen gemaakt worden van elk van de toegestane variëteiten, zolang ze maar een alcoholgehalte tussen de 9 en 13% hebben. Voor rode wijnen ligt dat tussen de 9 en 12%. 'Enverado' wijnen moeten tussen de 8 en 9% alcohol bevatten.
De huidige trend in Ribeiro vertoont een voorkeur voor witte albariño wijnen, rode wijnen van de garnacha en de mencía druif en lichte rode wijnen van treixadura en loureira.
De 'enverado' categorie wordt vervangen door jóvenes (jonge wijnen) van palomino en garnacha met een redelijk laag alcoholgehalte (10%). Op hun best hebben de albariño's iets van het karakter, hoewel niet de magie, van de beste Rías Baixas. De rode zijn eerder eenvoudig en hebben weinig diepte, de witte zijn goede dorstlessers zonder veel pretenties. Maar de technologie kan wonderlijke dingen verrichten, en het zou niet de eerste keer zijn dat saaie druivenvariëteiten, door zorgvuldig persen en verwerken, de meest fantastische smaken opleveren.