Wijnstreek - Ribeira Sacra

VdlT Ribeira sacra

Dit gebied heeft 15 gemeenten, verspreid over de provincies Lugo en Orense en behelst het vroegere ongeclassificeerde wijngebied Chantada en sommige van de betere delen van het vroegere Ribera del Sil, dat wil zeggen: vóór het ontstaan van de VdlT Valle del Miño. Het is onderverdeeld in vijf subzones, te weten Ribera del Sil-Orense, Ribera del Sil-Lugo, Chantada, Quiroga en O Saviñao.

De wijngaarden beslaan 1500 ha , in terrassen aangelegd op de steile hellingen van de vallei. Dit is een prachtig gedeelte, maar het oogsten van de druiven is er zeer zwaar. De belangrijkste blauwe druiven zijn: mencía (25% van het wijngaardareaal), alicante (10%) en de witte palomino (7%). De rest is een twaalftal variëteiten, maar voor de ontwikkeling van dit gebied zijn de mencía, godello, albariño en treixadura de belangrijkste druiven. Er zijn nog veel oude installaties en een groot deel van de wijnen is nog ouderwets, maar er is een duidelijke drang naar verbetering te bespeuren en diverse belangrijke bodegas hebben de ambitie om de DO status te behalen, met de jonge rode wijnen, gemaakt van de mencía druif. Witte wijnen zijn waarschijnlijk wat minder interessant. Inmiddels (1996) heeft dit gebied de D.O. status verworven.

Dit gebied bestrijkt 15 gemeenten in de provincies Lugo en Orense en omvat het vroegere niet-geclassificeerde wijngebied Chantada en kleine stukjes van wat vroeger Ribera del Sil was, voordat de VdlT Valle del Miño in het leven werd geroepen.

Ribeira Sacra bestaat uit 5 subzones, te weten Amandi, Ribeira do Miño, Ribeira do Sil, Chantada en Quiroga, met 50 bodegas.

De wijngaarden beslaan 5546 ha , in terrassen aangelegd op de hellingen van de vallei van de rivieren Sil en Miño. Het landschap is prachtig, maar om te oogsten is het net zo moeilijk als in sommige delen van de Moezel vallei.

De belangrijkste druiven zijn: Wit: albariño, loureira, godello, doña blanca, torrontés en palomino (7% van het wijngaardareaal). Blauw: mencía (25% van het wijngaardareaal), brancellao, caiño, loureira, tinta, sousón, merenzao, ferrón, espadeiro, negrada, garnacha

De belangrijkste variëteiten zijn: mencía, godello, albariño en treixadura.