Wijnstreek - Pla i Llevant

Een D.O. in het middenoosten van Mallorca met een oppervlakte van 210 ha . Golvend, heuvelachtig, soms bergachtig landschap. Het omvat de plaatsen Algaida, Ariany, Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria del la Salut, Montuiri, Muro, Petra, Porreres, Sant Llorenç de Cardassar, Sineu, Sant Joan, Santa Margalida en Vilafranca.

Geologie

De voor het eiland karakteristieke ijzer- en magnesiumhoudende kalkgrond.

Klimaat

Mediterraan klimaat met korte, warme, vochtige winters en lange, droge, vaak hete zomers. De zeewinden in de zomer beïnvloeden het microklimaat in de open gebieden aan zee. 450- 500 mm regen per jaaar, waarvan 90% valt in de herfst en het voorjaar

Druiven

Rood: cabernet sauvignon, callet, fogoneu, manto negro, merlot, monastrell, syrah, tempranillo. Wit: chardonnay, macabeo, moscatel, parellada, prensal blanc/moll

Wijnen

De inheemse prensal blanc/moll geeft wijnen die de typische bodemsmaak van de regio vertolken.

Rosé: het verschil tussen de rosé wijnen uit Pla i Llevant en die uit Binissalem wordt verklaard door de Franse druivensoorten die in Pla i Llevant veel vaker worden verbouwd.

Rood: Karakteristiek is de mediterrane aanpassing van de Franse druivensoorten. De wijnen zijn vol, kruidig en bevatten in het algemeen milde, rijpe tannines.