Wijnstreek - Montsant

Montsant wijnstreekHet wijngebied heeft in 2001 een D.O. erkenning gekregen als subzone van Tarragona.
 
Montsant en Priorat zijn geografisch en historisch vervlochten wijnstreken. Het gebied ligt ten zuidwesten van Tarragona. Montsant is een relatief klein D.O. gebied dat Priorat vrijwel geheel omringt en de potentie heeft om de successen van Priorat tenminste te evenaren.

Overzicht van alle beschikbare Montsant wijnen

Om kennis te maken met Montsant kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

Zerran negre 2011 75cl

ZERRAN NEGRE 2011 75CL

€ 14,40 € 11,90 excl. btw
 
MEER INFORMATIE
 
 
 
Brunus 2011 75cl

BRUNUS 2011 75CL

€ 14,97 € 12,37 excl. btw
 
MEER INFORMATIE
 
 
 
Etim Syrah 2006 75cl

ETIM SYRAH 2006 75CL

€ 23,23 € 19,20 excl. btw
 
MEER INFORMATIE
 
 
 
Etim blanc 2013 75cl

ETIM BLANC 2013 75CL

€ 8,95 € 7,40 excl. btw
 
MEER INFORMATIE
 
 
 
Etim Verema Tardana tinto dulce 2012 50cl

ETIM VEREMA TARDANA TINTO DULCE 2012 50CL

€ 10,85 € 8,97 excl. btw

Let op dit is een fles van 50cl

MEER INFORMATIE
 

De geschiedenis van de wijnstreek Montsant
 

De wijnstreken Montsant en Priorat zijn relatief geïsoleerde gebieden, waar de wijnbouw voornamelijk werd bedreven door kloosterorden. In de stroomversnelling van het succes van Priorat wijnen nam ook in Montsant vanaf de jaren tachtig de belangstelling voor commerciële wijnbouw toe. In dit wijngebied werden in Spanje voor het eerst wijngaarden met Syrah druiven aangelegd.

Geografie en geologie

Falset is het centrum van de wijnproducenten in Montsant. Evenals Priorat omvat het gebied een aantal indrukwekkende steile rotspartijen. De laaggelegen delen van vertonen echter meer overeenkomst met de droge gebieden van centraal Spanje. De bodem aan de rand van het gebied bestaat uit compacte, kalkrijke gronden met kiezelstenen, zandvlakten met graniet in het gebied van Falset en siliciumhoudende leisteen (llicorellas) in bepaalde gebieden bij Falset en Cornudella.

Klimaat

Het klimaat gaat vanaf de kust bij nadering van Falset over van een mediterraan in een meer continentaal klimaat met hete, droge zomers. De gemiddelde temperatuur is 15°C. Regen valt voornamelijk in september en oktober. De gemiddelde neerslag bedraagt 650 mm per jaar. Het klimaat in het zuidelijke deel van Montsant, in de omgeving van Falset en Capcanes, is wat gematigder dan in Priorato, hetgeen de kwaliteit van de wijnen ten goede komt.

Druiven en wijnbereiding van Montsant wijn | Montsant wijn kopen

Rode druiven: Garnacha tinta, Carinena, in toenemende mate Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell, Tempranillo, Picapoll en Mazuelo.

Witte druiven: Garnacha blanca, Chardonnay, Macabeo, Moscatell, Pansal, Parellada. De enorme kwaliteitsverbetering van de laatste jaren is toe te schrijven aan de overschakeling op moderne technieken en het aantrekken van deskundige oenologen. Zo wisten de wijnen van de geheel gemoderniseerde Agrícola Falset-Marca onder leiding van de jonge oenoloog Josep Serra tot de top van Spanje door te dringen: Etim L Esparver en Castell de Falset krijgen van Robert Parker keer op keer hoge waarderingen en worden door hem betiteld als 'smart buy' vanwege de onvoorstelbaar gunstige prijs- kwaliteitverhouding. 

De kwaliteit in Montsant overtreft die van veel wijnen uit Priorato, waarbij het prijsniveau op dit moment meer dan redelijk mag worden genoemd.

Montsant wijnenMontsant DO

De laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen uit dit wijngebied omhoog geschoten door investeringen in techniek, bereidingswijzen, nieuwe impulsen door de recente erkenning van de D.O. en een sterk verhoogde belangstelling, niet in de laatste plaats omdat de wijnen uit de aangrenzende Priorato inmiddels een absurd prijsniveau hebben bereikt.
Het verschil in bodemstructuur en klimaat maken dat de wijnen uit Montsant wat fruitiger en minder hard zijn dan die uit Priorato. Niet alleen de Garnacha -, maar ook de Syrah-wijnen uit dit gebied verdienen speciale aandacht.
Interessant zijn ook de volaromatische zoete dessertwijnen, die in Montsant niet worden gevinificeerd uit de moscatel, maar uit witte of rode Garnacha druiven, met name de wijnen van Etim.

Zeer goede Montsant wijnen zijn o.a.: Espectacle, Zerran van Jorge Ordonez, Venus la Universal. Dido la Universal, de wijnen van Etim en Trossos Vells. 
De kwaliteit in Montsant wijnen overtreft die van veel wijnen uit Priorat, waarbij het prijsniveau op dit moment meer dan redelijk mag worden genoemd.