Wijnstreek - Manchuela

Dit gebied maakte vroeger deel uit van een groot D.O . gebied dat La Mancha , Almansa en Méntrida omvatte.
Sinds 2000 heeft Manchuela een eigen D.O. erkenning.

Manchuela ligt aan de oostelijke kant van het gebied dat bekend staat als de Meseta, een hoogvlaket in het centrum van Spanje. Manchuela is opgenomen tussen twee rivierdalen van de rivieren Júcar en Cabriel. De belangrijkste stad is Albacete. Het gebied wordt omgeven door La Mancha, Utiel-Requena, Almansa en Jumilla. 

Vanaf 2000 zijn de ontwikkelingen in het gebied snel gegaan.
De bekendste druif is de Bobal druif.

De wijnstokken van de Bobaldruif kunnen de droge zomers in deze regio goed weerstaan.
De omstandigheden zijn zeer gunstig voor de kwaliteit: de invloed van de koele wind uit het oosten zorgt ervoor dat het klimaat iets milder is dan die van La Mancha, terwijl de droge omstandigheden en veel zon ziekten voorkomen en het gebruik van pesticiden tot een minimum beperken.
Wijnmakers hebben een zeer hoge kwaliteit weten te bereiken met de wijnen van de Bobaldruif, voor zowel rode en rose wijnen. De Syrahdruif wint sterk aan populariteit en zal in de toekomst een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de toenemende populariteit van de wijnen uit Manchuela.


Rode druiven: verreweg de belangrijkste is de Bobal , maar verder ook Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Garnacha, Merlot, Monastrell e.a.
Witte druiven: Albillo, Chardonnay, Macabeo, Sauvignon Blanc .