Wijnstreek - Lanzarote

De Canarische Eilanden liggen op 115 km van de Marokkaanse kust en op 1.150 km van het Spaanse vasteland. Sinds 1496 zijn ze Spaans.

Geschiedenis

De eerste bewoners behoorden tot de mysterieuze stam ' Guanche ', mogelijk van Noordafrikaanse origine . Toen Jean de Bethencourt , een Franse kapitein die werkte in opdracht van de Spaanse troon, in 1402 zijn verovering van het eiland begon, ontdekte hij dat de stam nog zoals in het Stenen Tijdperk leefde. Toch had het eiland al veel bezoekers gehad sinds de Romeinse Tijd. Nog mysterieuzer zijn de overblijfselen van een ras van lange, behaarde mensen die klaarblijkelijk vóór de Guanches op het eiland leefden. Het eiland kreeg zijn naam toen de Romeinen, de eersten die het eiland kolonialiseerden, ontdekten dat er op Fuerteventura wilde honden (er leven er nu nog enkele) rondliepen (honden, dat wil zeggen, niet Romeins) en noemden het Insula Canum , letterlijk Hondeneiland. Na de Spaanse overname werd de algemene naam voor de eilandengroep 'Las Islas Canarias ' (de Hondeneilanden). Het huidige Spaanse woord voor hond is ' perro ' maar het oud Spaanse woord was ' can ' en het bestaat nog steeds in het familiaire taalgebruik in de betekenis van 'een oude straathond'.

Pas later ontdekte men de befaamde gele vink die eerst Kanarievink genoemd werd en later eenvoudigweg Kanarie. Sindsdien veronderstelt iedereen dat de eilanden genoemd zijn naar deze vogel. Wat de land- en wijnbouw betreft , hebben de eilanden een lange geschiedenis. Canarische bananen en tomaten zijn voor Engeland een belangrijk importprodukt in de winter en in de tijd van Shakespeare was ' Canary-Sack ' er bijna zo geliefd als Sherry. Sinds die tijd liggen de belangrijkste bronnen van inkomsten echter in het toerisme en de wijnproductie is nu vooral gericht op de massale toestroom van toeristen die de eilanden bezoeken tijdens het lange seizoen dat hier negen tot tien maanden duurt.

De bekendste Canarische wijn is waarschijnlijk de Malvasía van Lanzarote (de oorspronkelijke Canary-Sack ) maar vandaag maakt hij deel uit van het wijngebied La Geria . De eerste poging om echte kwaliteitswijn te produceren kwam van Tacoronte-Acentejo waarvan de Denominación Específica in 1990 bevestigd werd en die met ingang van 1992 een volwaardig D.O . status kreeg. De kwaliteitsstijging is zeer welkom in de plaatselijke hotels en restaurants, temeer daar het Spaanse vasteland zo ver hiervandaan ligt.

Gastronomie

Vis is natuurlijk een hoofdbestandeel in de Canarische keuken, en de rijkdom aan fruit en groenten, die men hier het hele jaar door vindt, komt eveneens tot uiting in de lokale gastronomie. Men maakt hier ook typische ronde broden van bloem en melk, ' Gofio ' genaamd, en een van de opmerkelijke specialiteiten van dit eiland zijn de ' patatas arrugadas ' (gerimpelde aardappelen) in de schil gekookt in zeewater en opgediend met een pikante saus. Het merendeel van de betere restaurants heeft vooral vis en schaal- en schelpdieren uit de omliggende wateren op de kaart staan. Canarische kazen zijn legio . We noemen er enkele : Lanzarote , La Palma en Fuerteventura hebben elk hun eigen geitenkaas, respectievelijk ' Conejero ', ' Palmero ' en ' Majorero '; de kazen ' Tenerife ', 'Flor de Guia ' en ' Herreño ' zijn van koeien-, schapen-, en geitenmelk gemaakt en afkomstig uit respectievelijk Tenerife , Gran Canaria en Hierro . Gomera maakt een geiten/schapenkaasje dat ook 'Gomera' heet.

Klimaat

De maximum temperatuur is hier 28ºC en de minimum temperatuur 15ºC, gemiddeld 23ºC. Er valt 150 mm regen. De harde wind, vooral 's zomers, is een probleem voor de wijnbouw hier. Het klimaat heeft hier natuurlijk veel invloed van de zee, en omdat dit eiland dicht bij Afrika ligt, is het klimaat milder.

Dit meest oostelijke eiland van de archipel is vrij vlak en er valt weinig regen. Het hoogste punt is 670 m (La Peña del Chache ). Het lava-landschap is bijzonder met veel vulkanen en prachtige kleuren. De zachte vulkanische bovenlaag van ongeveer 15 tot 20 cm houdt het vocht uit de lucht vast en voorkomt dat de weinige regen die er valt meteen verdampt.

Druiven en wijnbereiding

De Canarische Eilanden zijn uniek in de wijnbouwwereld. Hier heeft men nooit te kampen gehad met de Phylloxera , noch met insectenplagen en zelfs de minst schadelijke cryptogame ziekten zijn hier zo goed als onbekend. Dat is ook de reden waarom er nog druivenvariëteiten groeien die reeds lang uitgestorven zijn op het vasteland. Enkele daarvan vindt men terug in de D.O . wijnen. Een lage productie en dus hoge prijzen betekenen dat deze wijnen nooit zullen uitgroeien tot commerciële producten buiten de eilandengroep. Als u echter de Canarische Eilanden bezoekt, doet u er goed aan ze eens aandachtig te proeven. Enkele druivensoorten om naar uit te kijken zijn sabro , bujariego , diego en caleta  en Malvasia. Er zijn er nog andere (in totaal worden hier 218 soorten verbouwd) waarvan de namen niet bekend zijn. Lanzarote , het meest noordoostelijke eiland van de archipel, bezit de D.O . status sinds 1994. Het wijngaardareaal beslaat 2170 ha , plus 1100 ha die opnieuw beplant worden.

De subzones zijn: La Geria , Tinago , Norte Haría-Yé . Toegestaan blauw: listán negra , negramoll , negra común . Wit: listán blanca , burra blanca , malvasía , moscatel en diego . Er staan 400 tot 800 wijnstokken per ha, en de productie is 1000 tot 1500 kilo per ha, in een goed jaar. Wijngaarden: In La Geria zijn de wijnstokken geplant in ' hoyos ' (gaten in vulkanisch zand), op ongeveer 1 meter diepte; op ongeveer 2 meter staat er een muurtje omheen in een halve cirkel, ' abrigos ' (beschutting) genaamd. Deze beschermen de wijnstokken tegen de voortdurende winden (' Alicios '), vooral 's zomers, want dan is de wind sterk en vormt een gevaar voor de bloesem.

In Tinage zijn de wijnstokken in greppels geplant en worden eveneens beschermd door muurtjes van ongeveer 60 cm hoog. In Norte Haría-Yé , wordt het aanplant systeem ' Chaboco ' genoemd en de stokken staan in ' Jable ', een wit zand dat ongeveer 20 cm onder de vulkanische bovenlaag ligt.

Wijnen

De productie is 25% rode en 75% witte wijn. Oogst: De oogst vindt gewoonlijk in augustus en september plaats.

Het is een uitzonderlijke en fascinerende gelegenheid wijnen te proeven zoals die zeshonderd jaar gelegen bestonden en die op het vasteland sinds 1750 volledig verdwenen zijn. De wijnen die hier gemaakt worden vertonen een ouderwets en zwaar karakter: zware, volledig gefermenteerde ( malolactisch ) droge witte wijnen van de diego en sabro druiven, en volle, frisse, fruitige van bujariego (perzik) en caleta (honing) met een droge afdronk en lange nasmaak. Van de diego-druif wordt ook een frisse, moderne afrutado gemaakt die heel lekker is.

Overzicht van alle beschikbare Lanzarote wijn