Wijnstreek - La Palma

De geschiedenis van de wijnen

Eén van de kleinste D.O. gebieden van de Canarische eilanden. 

De wijngaarden op La Palma dateren uit de 15e eeuw. Nadat La Palma in 1493 onder de kroon van Castilië kwam bleek dat het eiland niet rijk was aan bodemschatten als goud en zilver. Er werd besloten om wijn te gaan verbouwen en de wijnbouw bleek een succes te zijn. 

La Palma werd ook een belangrijke tussenhaven voor schepen die van en naar Noord- en Zuid-Amerika voeren en het eiland werd snel welvarend. Eind 19e eeuw domineerden de Engelsen de economie op het eiland en legden zij enorme bananenplantages aan langs de kust. De wijngaarden moesten hiervoor worden opgeofferd om ruimte maken. Op dit mooie en groene eiland zijn de wijngaarden nu klein en liggen ze verspreid tussen de bananenplantages.

Het DO Wijn gebied bestaat uit drie subzones: Hoyo de Maza, rond Mazo in het middenwesten, Fuencaliente-Las Manchas, rond Fuencaliente in het zuiden en Norte de la Palma in het noorden.

De druiven en bodem

Op het hele eiland heeft de grond een vruchtbare bovenlaag op vulkanisch gesteente. De wijngaarden liggen op hellingen van de dalen en op hoogtes tussen 200m-1200m. La Palma produceert vooral jonge wijnen in de wit, rood en rosé en de traditionele dessertwijn, Malvasía.

In Fuencaliente-Las Manchas worden vooral witte wijnen gemaakt van de Malvasíadruif en kunnen van stijl varieeren van droog tot zoet die behoorlijk veel alcohol kunnen bevatten. In Hoyo de Mazo wordt voornamelijk rode wijn geproduceerd en hier komen ook de beste rode wijnen vandaan. De toegestane druivensoorten voor rode wijnen zijn: Listán, Prieto en Negramoll. Voor witte wijnen zijn dat: Albilo, Bujariego, Gual, Listán Blanco, Malvasía en Sabro.