Wijnstreek - La Mancha

Het gebied Castilla-La Mancha strekt zich uit over de hele zuidelijke helft van Spanje's Centrale Meseta . Het is acht miljoen ha (80.000 vierkante km) groot en bevat vijf provincies: Albacete , Ciudad Real , Cuenca , Guadalajara en Toledo. Castilla-La Mancha produceert 50% van de totale Spaanse wijnproductie (18 miljoen hl). 

Castilla-La Mancha wordt begrensd door bergen en rivieren. In het noorden vormt de Taag (el Tajo ) een natuurlijke grens met Madrid en in het zuiden toe stroomt de rivier Guadiana langs Valdepeñas , ten noorden van de grens met Andalucía . De grote vlakte is omringd met bergketens: Sierra de la Calderine in het noordwesten, Sierra Mestanza in het zuidwesten, Loma de Chiclana in het zuiden, Sierra de Alcaraz in het zuidoosten en Sierra de Cuenca in het noordoosten. Deze hoogvlakte is echter zo groot dat zelfs deze natuurlijke beschermpunten de wind niet kunnen tegenhouden. De bekende windmolens van La Mancha zijn daar het bewijs van. De winters zijn hier ijskoud en de zomers bloedheet.

Behalve de riviervalleien is de vlakte aflopend van noord ( 700 m ) naar zuid ( 500 m ) en dan weer stijgend tot 700 m richting Valdepeñas . De centrale Meseta ligt ongeveer op eenzelfde hoogte. Als men door het centrum van Castilla-La Mancha rijdt, ziet men tot zover het oog reikt alleen maar vlakten en in de verte bergtoppen. Kleine, witgewassen dorpjes met karakteristieke korte, gedrongen windmolens, en omgeven door steeds grotere wijngaarden, doemen steeds weer op.

In Spanje en in het buitenland moeten ' aficionados ' (wijnliefhebbers) erkennen dat op de hoogvlakte van La Mancha een stille revolutie heeft plaatsgevonden. Een nieuwe generatie rode wijnen, vooral van de D.O .'s Almansa , La Mancha en Valdepeñas krijgen er op de exportmarkten heel wat goede vrienden bij. Intussen werpt moderne technologie een nieuwe kijk op de productieve airén-druif . Bij lage opbrengst, vroege oogst (behoud van zuren ), en koude, zachte gisting kan ze moderne-stijl , hoog-volume en goedgeprijsde droge en half-droge witte wijnen geven. Een van de redenen waarom de wijn tegen concurrerende prijzen verkocht kan worden is dat het werk op de wijngaard tot een minimum aantal dagen beperkt blijft, in vergelijking met Noord-Spanje is dat ongeveer de helft. De druiven zijn inderdaad zo gezond dat de meeste wijn zo organisch is als mogelijk is in de wijnbouw, want behandelingen met insecticiden en andere sproeimiddelen zijn vrijwel niet nodig.

De relatief goedkope grondprijs verklaart waarschijnlijk waarom veel van Spanje's grootste wijnbedrijven zich hier in de loop van de jaren '70 en '80 gevestigd hebben. Ze brachten nieuwe technologie mee en profiteerden volop van de onafgebroken zonneschijn waarin de hoogvlakte dag in dag uit baadt.

In wijnopzicht blijft een groot deel van Castilla-La Mancha toch zo goed als onondekt . De autonomia is de geschiedenis ingegaan als een massaproducent van slobberwijnen die bestemd waren voor vermenging, destillatie en plaatselijke consumptie. We mogen echter niet vergeten dat daar ook vraag naar was.

Gastronomie

De tweede landbouwactiviteit van Castilla-La Mancha is schapenteelt. De plaatselijke schapenkaas, de zogenaamde queso manchego , is Spanje's best-seller . Deze kaas, die haar eigen D.O . heeft, bestaat in drie basisuitvoeringen die we metaforisch kunnen beschrijven als Joven , Crianza en Reserva . Ze hebben de vorm van een kussen, ongeveer zo groot als een voetbal, en vertonen hier en daar gaten die ontstaan zijn tijdens het koelingsproces . De jonge kaas, ' fresca ', is een zachte, kneedbare kaas met een aangename, welhaast elastische structuur. Hij wordt dikwijls als tapa geserveerd. Als de kaas rijpt, krijgt hij een meer kruimelige structuur, een wittere kleur en een sterkere smaak, zeer in trek bij aficionados . Dit type serveert men als nagerecht, meestal tussen het hoofdgerecht en de pudding. De leden van de ' Queso Manchego Fanclub' echter, eten de kaas het liefst nadat hij gemarineerd is - vaak vele jaren - in olijfolie. De smaak is zeer krachtig, en is niet aan te bevelen voor mensen met een gevoelige gastronomische aard, maar voor de liefhebbers is het een ware verrukking. Een interessant plaatselijk gerecht is Queso Frito (gebakken kaas): stukjes Manchego worden in opgeklopt ei gedoopt, door wat paneermeel gehaald en gebakken. Een stukje van deze kaas met een goed glas Valdepeñas is een eenvoudig, maar overheerlijk gerecht.

Door de bekendheid van de Queso Manchego komt Castilla-La Mancha's andere kaas in de schaduw te staan: Oropesa , een geitenkaas uit de provincie Toledo. De ' schotel-van-de-dag ' is natuurlijk lam, gegrild of in een caldereta ( casserole ) met tomaten en pepers. Het noordelijk gedeelte van Castilla-La Mancha is eveneens bekend om zijn witte asperges en aardbeien, vooral rond Aranjuez , tegen de grens met Madrid.

Ook de wild-keuken is hier goed ontwikkeld, hetgeen vooral te danken is aan de boeren die konijnen en patrijzen schieten, die schade toebrengen aan hun gewassen. Atascaburras is een stoofpotje van konijn met knoflook, en vele restaurants bieden verschillende variaties op geroosterde patrijs. Het eigenaardigste wildgerecht van de streek is waarschijnlijk Gazpacho de Castilla-La Mancha . Iedereen kent gazpacho als een koude groentensoep met knoflook, afkomstig uit Andalucía . De Castilla-La Mancha variatie is echter een metaforische gazpacho , waarschijnlijk uitgevonden om de grote variatie aan wild te verwerken. De enige overeenkomst met de gazpacho uit Andalucía is dat hij uit veel ingrediënten bestaat, zoals duif, patrijs, konijn, fazant, en wat er zoal geschoten is gedurende de afgelopen week. Al deze ingrediënten worden samen gestoofd. Dit gerecht wordt gloeiend heet en pittig gekruid geserveerd op een soort reuzen-tortilla - zoiets als het formaat van een tabloid krant. In een restaurant maakt men dit gerechts doorgaans voor twee personen of meer.

D.O .-gebieden : Almansa La Mancha

Manchuela Méntrida Valdepeñas

VdlT ( Vino de la Tierra )-gebieden: Gálvez ( Toledo ) Pozohondo ( Albacete ) Sacedón-Mondéjar ( Guadalajara ) Sierra de Alcaraz ( Albacete )

VdM ( Vino de Mesa ) -gebieden : El Bonillo ( Albacete ) Malpica de Tajo ( Toledo ) CASTILLA-LA MANCHA VINOS DE LA TIERRA

VdlT SACEDÓN-MONDÉJAR ( Guadalajara ) Dit gebied wordt ófwel Sacedón-Mondéjar , ófwel Mondéjar-Sacedón genoemd. Dat hangt waarschijnlijk af van uit welk gebied de spreker afkomstig is. Deze regio, de enige van belang in de provincie Guadalajara , is opgesplitst in twee subzones die op 10 km afstand van elkaar liggen. Het noordelijk gelegen gebied concentreert zich rond het stadje Sacedón , op 51 km afstand van Guadalajara , het zuidelijke gebied ligt rond Mondéjar , ongeveer 80 km ten oosten van Madrid. Mondéjar grenst aan de D.O . Vinos de Madrid in het zuidwesten en raakt net de D.O . La Mancha in het zuiden. Het gebied is zo'n 2.500 ha wijngaarden rijk en men verbouwt er malvar, torrontés , airén , tinta de madrid , garnacha en Jaén . De jaarlijkse productie bedraagt 35.000 hl waarvan het merendeel uit rode jóvenes bestaat. Volgens de nieuwe voorschriften zijn de belangrijkste variëteiten cencibel en malvar en de secundaire garnacha tinta , torrontés en pedro ximénez.

De meerderheid van deze wijn is bestemd voor de bulkmarkt, maar een of twee bodegas willen iets beters produceren: koudgefermenteerde witte wijn van malvar (zowel jóvenes als wat crianza ), rode wijn van cencibel met een beetje witte druiven in de cuvée , en zelfs een zoete witte van malvar en airén met 13% alcohol. Momenteel doet Sacedón-Mondéjar het redelijk goed in de regionale en de bulkmarkt, vooral dankzij de nabijheid van Madrid, maar waarschijnlijk moet eerst de vraag veranderen, voordat men in dit gebied tot over de grenzen van de locale markt gaat kijken.

VdlT POZOHONDO ( Albacete ) Pozohondo vormt een driehoek van drie gemeenten, op ongeveer dertig km ten zuiden van Albacete , en ligt gedeeltelijk op de loop van een ondergrondse rivier. De belangrijkste druivenvariëteiten zijn monastrell en airén . Pozohondo is geclassificeerd voor zowel rood (12%) als wit (11%).

VdlT GALVEZ ( Toledo ) Dit is een groot gebied van negen gemeenten ten zuidwesten van Toledo . Het is alleen geclassificeerd voor rode wijnen die gemaakt worden van cencibel en garnacha tinta. La Mancha is de grootste D.O . van Spanje. Uit het begin van dit hoofdstuk weten we reeds dat het groot en vlak is en Don Quijote hier leefde, maar hoe staat het nu met de wijn? Het La Mancha van weleer maakte enorme hoeveelheden bulkwijn voor de terrasjes in Madrid en de hoofsteden van de vier provincies die het overlapt: Cuenca , Albacete , Ciudad Real en Toledo . Eind jaren 70 was de grond hier zo goedkoop, dat grote bedrijven zich hier vestigden en miljarden pesetas investeerden in nieuwe keldertechnieken. De plaatselijke bevolking stond perplex, maar toen ze zagen hoe volle vrachtwagens La Mancha verlieten, richting noorden of zelfs buitenland, hebben velen het voorbeeld van de grote investeerders gevolgd, en zo komt het dat La Mancha vandaag de dag misschien wel het beste gamma wijnen van Spanje tegen concurrerende prijzen te bieden heeft. De nieuwe bodegas van La Mancha hebben bewezen dat de vraag van de markt niet alleen de bepalende factor is, maar dat er ook gemakkelijk aan voldaan kan worden zolang de juiste inzet en investeringen aanwezig zijn. Oorspronkelijk (1966) werd één Consejo Regulador aangewezen om de wijnen van La Mancha , Almansa en Méntrida te contrôleren . Het werd echter al snel duidelijk dat één autoriteit niet kon beantwoorden aan de verschillende doelstellingen van deze regio's zonder ze met elkaar in conflict te brengen. Daarom splitste men in 1970 het gebied op en elk van de drie gebieden kreeg zijn eigen Consejo Regulador . La Mancha's D.O . dateert van 1996.

Geografie en geologie

De D.O . La Mancha strekt zich uit van de D.O . Vinos de Madrid in het noorden tot de D.O . Valdepeñas in het zuiden waar het bijna helemaal omheen ligt. Het gaat hier om een gebied van 178.962 ha dat over vier provincies (zie hierboven) verspreid ligt. Ten zuiden van Madrid daalt de Meseta tot op een hoogte van 489 m in Aranjuez , en stijgt dan weer tot in Manzanares , op 645 m hoogte. De bodem in La Mancha is rood-bruin zand, dikwijls rijk aan kalksteen, met op sommige plaatsen zelfs kalk.

Klimaat

Dit is een typisch continentaal klimaat: zeer heet in de zomer ( de maximum temperatuur was ooit 44,2ºC, in Ciudad Real ) met gemiddeld 200 dagen onbewolkte hemel. De winters kunnen zeer koud zijn ( de minimum temperatuur was ooit -22ºC, in Albacete ). De lucht is meestal zeer helder en droog, hetgeen onweer en hagel als gevolg kan hebben. Gemiddeld valt er 300 tot 400 mm regen per jaar, meestal tijdens de winter, en de gemiddelde temperatuur bedraagt 13,5ºC tot 14,8ºC. De zon schijnt ongeveer 3.000 uur. De heldere lucht en droge atmosfeer zijn in aanzienlijke mate bepalend voor de gezondheid van de druiven, en het onderhoud van de wijngaard vergt weinig arbeid.

Druiven en wijnbereiding

Volgens de nieuwe wijnwetgeving van 1996 worden de volgende druivenvariëteiten aanbevolen: Wit: airén, pardilla , macabeo ; blauw: cencibel , moravia , garnacha , cabernet-sauvignon , merlot . Van al deze druiven is airén de meest verspreide en het helemaal aangepast aan de omgeving. Hij heeft een dikke schil, goede opbrengst en een weelderige bladgroei die de vruchten tegen de zon beschermen. De airén druif is in opkomst, tegen alle verwachtingen en ideeën in. De publieke opinie, zoals Britse wijnschrijvers en andere zogenaamde experts hebben hem weggeschreven in de Britse pers. Als airén een persoon zou zijn, zou hij een aantal leden van de 'fine fleur' van de Britse wijnpers een proces wegens smaad kunnen aandoen. De bodegas die al met deze druif werkten, hadden al ontdekt dat hij een extra voorzichtige behandeling nodig had, en een vroege oogst, om de zuren te behouden; een snel, gekoeld, transport naar de bodega, voorzichtige persing - of niet - en een langzame, gecontroleerde gisting bij lage temperatuur om het delicate fruit te bewaren en om de secundaire smaken - waaraan hij zijn vroegere reputatie te wijten had - te onderdrukken. De resultaten zijn voor iedereen zichtbaar: goede, eerlijke witte wijnen voor iedere dag, zonder verdere pretenties en tegen prijzen die men kan betalen en die men er ook graag voor betaalt. Het succes is zo groot, dat naburige wijngebieden de aanplant van airén aanbevelen. En zelfs in de ultramoderne design-wijngaarden van de Nieuwe Wereld is hij te vinden. Dit alles is geen verrassing voor diegenen die de streek goed kennen en die weten hoeveel inspanning en investering de ontwikkeling van de airén druif gevergd heeft. De cencibel is een plaatselijke variant van tempranillo die onder de Manchego zon een dikke, harde schil ontwikkeld heeft, zonder haar natuurlijke kwaliteit te verliezen. De garnacha tinta doet het ook uitstekend in droge gebieden en past zich goed aan in een zeer warme omgeving. De combinatie van aanplant laag bij de grond, droge atmosfeer en - vooral - lage opbrengst, geven zeer gezonde druiven in het hele gebied. Cabernet-sauvignon en merlot zijn eerst een aantal jaren experimenteel aangeplant, maar in 1996 zijn zij officieel toegestaan in D.O . La Mancha wijnen. Als de wijnboeren hun wijngaarden moeten herplanten, adviseert de Consejo Regulador cencibel , om het evenwicht tussen wit en rood te verbeteren.

Vroeger werden de druiven vergist in open, aardewerken ' tinajas ', maar in de nieuwe-stijl bedrijven glimmen de smetteloze tegelvloeren en het perfect schoongehouden roestvrijstaal . Computers berekenen de startdatum voor het oogsten van elke druivenvariëteit, selecteren de druiven, passen de persen aan, bepalen de temperatuur, pompen de most van de pers naar tanks waar de stabilisatie plaatsvindt, en van daar eerst naar de gistingstanks en later naar filters en opslagtanks. Sommige bedrijven maken alleen jonge wijnen, andere laten hun rode wijnen rijpen, en nog andere doen hun witte wijnen nog in ' tinajas ' (soms betonnen) voor een zes maanden durend crianzaproces om het beste van de nieuwe technologie te combineren met iets van de oude smaken. In 1986 kon La Mancha zich beroemen op het modernste wijnbedrijf van Europa, in Manzanares . Momenteel is dit soort technieken gemeengoed.

Wijnen

De koude-gistingstechniek heeft in hoge mate bijgedragen tot de herwaardering van de airén-druif . Vroeger werd deze druif pas geoogst als hij helemaal rijp was en gevinifieerd in open ' tinajas '. Dit gaf zware, stro-kleurige en geoxydeerde wijnen. Vroeg geoogst, gevinifieerd bij 18ºC en jong gedronken blijkt deze druif aangename, droge witte wijnen voort te brengen die haast een selderij/kruidige smaak hebben en bescheiden geprijsd zijn. Witte La Mancha moet tussen de 11 en 14% alcohol bevatten, waarbij 11% gebruikelijker is, tenminste voor wijnen die voor export bedoeld zijn.

Rosados die van 100% moravia gemaakt zijn, of een combinatie van garnacha en een andere druif, maken maar een klein deel van de productie uit en worden bijna altijd als jonge wijn verkocht. Ze bevatten tussen de 11 en 15% alcohol. Rode wijnen genieten veel belangstelling in La Mancha . De producenten hebben gezien wat Valdepeñas bereikt heeft en willen dat ook. Tot nu toe hebben de rode La Mancha wijnen vooral naam gemaakt als jonge, frisse en fruitige ' jóvenes '. De onlangs toegestane druiven cabernet-sauvignon en merlot echter, doen vermoeden dat er in de nabije toekomst ook rode crianza wijnen en hoger uit La Mancha zullen komen. Een andere nieuwe ontwikkeling uit 1996 is de goedkeuring van de ' Espumoso ' (mousserende wijn). Deze zal gemaakt worden volgens de ' método tradicional ', inderdaad, precies dezelfde manier als Cava , hoewel hij natuurlijk geen Cava genoemd mag worden. De mousserende wijnen zullen gemaakt worden van een van de toegestane druivenvariëteiten (met macabeo als koploper); het alcoholgehalte moet tussen de 10,5 en 13% liggen en de druk 3,5 bar bij 20ºC.

Nu de markt is veranderd, veranderen ook de wijnproducenten. We vinden al enkele mooie verrassingen in Castilla-La Mancha en gegeven de ijver waarmee de producenten hun wijn bereiden, van de zorg voor de bodem tot de temperatuur van hun gistingstanks, ziet de toekomst er veelbelovend uit.

Met een kwaliteit die tot voor enkele jaren niet voor mogelijk werd mogelijk gehouden, produceert Alejandro Fernández er sinds 1999 op uiterst succesvolle wijze zijn El Vínculo wijn (100% Tempranillo ), die reeds na één jaar tot de top van de Spaanse wijnbeoordeling-classificaties wist door te dringen!