Wijnstreek - Emporda (Costa Brava)

Emporda kreeg in 1972 zijn D.O. status.Emporda DO

Emporda D.O. (voorheen Emporda-Costa Brava D.O.) omvat twee nabijgelegen gebieden (zie bijgevoegde kaart): Alt Empordà in het noorden en Baix Empordà in het zuiden

De wijngaarden liggen in de noordoosthoek van Spanje. Het bovenste gebied grenst aan de Middellandse Zee in het oosten en aan Frankrijk in het noorden. Hier lopen de Pyreneeën uit in de zee. Het wijngebied grenst aan de Franse Appellations Contrôlées Banyuls en Côtes du Roussillon, die vroeger beide deel uitmaakten van het grotere Cataluña.
Het onderste gebied ligt aan de kust, ten oosten van Gerona.

De wijngaarden variëren in hoogte van 200m boven de zeespiegel tot zeeniveau.

 

OVERZICHT VAN ALLE BESCHIKBARE EMPORDA WIJNEN

Om kennis te maken met Emporda kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen: 
De geschiedenis van de wijnstreek Emporda

In de 5e eeuw voor Christus introduceerden de Phoeniciërs en de Grieken voor het eerst de wijnbouw in dit gebied. Later volgden de Romeinen en de Benedicteiner monniken. gemiddelde temperatuur in het binnenland bedraagt 15ºC, aan de kust is dat 16,2ºC. De koudste wintertemperaturen zijn rond de -1,5ºC en in de zomer loopt het kwik op tot maximaal 29ºC. Er valt 600mm tot 700mm regen per jaar en de zon schijnt zo'n 2.400 uur. 

Geografie, geologie en klimaat

Het gebied bestaat uit twee subzones: Alt Empordà in het noorden met 35 gemeenten en Baix Empordà in het zuiden met 13 gemeenten.

De i.h.a. goed gedraineerde bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen, zand, in de bergstreken graniet en in sommige delen riverklei.
Het klimaat is Mediterraan met vochtige winden uit het zuiden en soms hevige droge winden uit het noorden (de "Tramontana". Dankzij deze droge wind komen er in Emporda relatief weinig ziekten/infecties van de wijnstokken voor, waardoor het gebied zich uitstekend leent voor biowijnen.

De gemiddelde temperatuur bedraagt 16°C (max 29 °C, min 1.5 °C) met 600mm-700 mm regen per jaar, die voornamelijk in de winter en het voorjaar valt.Emporda DO

Druiven en wijnbereiding in Emporda D.O.

De belangrijkst druif is de Cariñena (67% van de wijngaard), die vooral gebruikt wordt in de productie van Ampurdan-Costa Brava's rosados (zo'n 70% van het totaal). De andere toegestane druiven zijn:
Wit: Garnacha blanca, Macabeo, Muscat, Chardonnay, Gewürztraminer, Malvasia, Picapol, Sauvignon blanc en Xarel.lo.
Rood: Cariñena, Garnacha tinta, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Monastrell, Tempranillo en Syrah.
Met Marselan en witte Cariñena wordt geëxperimenteerd.

60%  van de productie bestaat uit rode wijn, 19% uit witte wijn, 17% uit rosé wijn en de overige 4% bestaat uit dessertwijnen en Cava's (in de dorpen met Cava "approval"). 

Tot de beste wijnen van dit gebied kunnen worden gerekend: Finca Garbet, Perelada Gran Claustro, Perelada Ex-Ex, Perelada Finca Malaveina, Mas Oller, Oliver Conti , Espelt Comabruna en Perelada Chardonnay.

Externe links