Wijnstreek - Chacoli de Vizcaya

D.O. Chacoli de Vizcaya is een provinciebestrijkende D.O. in de noordwestelijke provincie van Baskenland. De D.O. is jonger dan die van Guetaria, maar hij is potentieel groter en geografisch gezien meer gevarieerd.Chacoli de Vizcaya wijnstreek

De lokale vraag naar wijnen is zo groot dat er vrijwel geen wijn het gebied verlaat. De D.O. werd in 1994 toegekend en de wijngaarden zijn traditioneel, kleinschalig en gelegen op verspreide stukken land.

Geografie en geologie

De wijngaarden lopen langs en net achter de kustlijn, ten oosten en ten westen van de provinciehoofdstad Bilbao. Er zijn twee traditionele productiecentra: Baquio (of Bakio), een kustplaats ten oosten van Bilbao, en Balsameda dat meer in het binnenland en ten westen van de stad ligt.

De meeste wijngaarden zijn erg klein en liggen tegen lage heuvels op zo’n 150m hoogte. De bodem van de wijngaarden dichtbij de kust bestaat uit klei onder een toplaag van zand. De bodem van de binnenlandse wijngaarden is erg gevarieerd. De diepere lagen zijn kalkig en steenachtig, met verkalkt mergel erin. De bovenlaag is neutraal of licht-zuur met veel organisch materiaal.

Klimaat

Aan de Golf van Biskaje heerst een koel en nat zeeklimaat met maximumtemperaturen van 35ºC in de zomer en minimumtemperaturen van 2ºC in de winter. De gemiddelde temperatuur is 12ºC en de gemiddelde neerslag bedraagt 1600mm per jaar.

Wijnbouw en wijnbereiding

De witte druif Hondarrabi Zuri komt hier het meest voor, maar er komt ook aanplant van de Mune Mahatsa voor (Folle Blanche). Veel kleinere hoeveelheden Hondarrabi Beltza, een inheemse blauwe druif, zijn beschikbaar voor het maken van rode – en rosé wijn. Naast de inheemse druivensoorten is er wat experimentele aanplant van Cabernet Franc.
De meeste wijngaarden in het gebied werken met recent geïnstalleerd roestvrijstalen materiaal. De rode chacolí wordt met blauwe druivensoorten gemaakt of met een blend van blauwe en witte druiven gemaakt.

Wijnen

Dit is het land van de witte wijn, net zoals de overige gebieden waar txakoli geproduceerd wordt, maar er is een grotere variatie aan stijlen door de uiteenlopende ligging van de wijngaarden. Hoe dan ook, het scala aan wijnen is wat groter dan in Guipuzcoa (Gipuzkoa) door de toevoeging van Folle Blanche aan de druiven die hier verbouwd worden. Enkele binnenlandse wijngaarden experimenteren met een nieuwe-stijl chacolí, nog altijd droog, maar wel gemaakt van de allerrijpste druiven om een intense fruitigheid te creëren. De chacolí afkomstig van de aan de kust gelegen wijngaarden heeft knisperende frisheid en zijn tintelende prikkeling als handelsmerk. Dit zijn lichte, diepgekleurde wijnen met een aanzienlijk zuurgehalte en een laag alcoholpercentage.

Voor meer informatie: http://www.getariakotxakolina.com/?lang=es