Wijnstreek - Chacoli (Txakoli) de Guetaria (=Getariako Txakolina)

In 1990 kreeg Chacoli de Guetaria-Getariako Txakolina een D.O. erkenning.Chacoli de Guetaria wijnstreek
D.O. Chacoli de Guetaria (ook wel genoemd Getariako Txakolina) omvat het wijnbouwgebied in het district Guipuzcoa in Baskenland en heet in het Baskisch: Getariako Txakolina. De Txakoli is de frisse witte wijn uit Baskenland dat elders in Spanje 'Chacoli' wordt genoemd. 

De wijn wordt dusdanig gemaakt dat het perfect past bij de heerlijke lokale vis- en schaaldiergerechten. De wijngaarden van Guetaria maken een heropleving door de toepassing van nieuwe technologie en het uitzonderlijke gastronomisch niveau van restaurants in dit gebied. Doordat het wijnbouwgebied zo klein is en de plaatselijke populariteit van de wijn toeneemt, blijft er weinig over om te exporteren naar het buitenland. Het is de plaatselijke gewoonte Txakoli in een groot en breed glas te serveren en deze op te drinken voordat de mousse (tximparta) verdwenen is.

Beschikbare Chacoli de Guetaria (Getariako Txakolina) wijnen

Geografie en geologie van Chacoli de Guetaria

De wijngaarden liggen in het noordwestelijke deel van Baskenland in de uitlopers van de bergen richting zee in Guipuzco. De meeste wijngaarden liggen rond Gueteria en Zarautz. De wijngaarden liggen zo dicht bij de kust dat ze geen last hebben van vorst en extreme zomerzon. Over het algemeen zijn ze op steile hellingen aangeplant zodat de oogst soms letterlijk duizelingwekkend is. De bodem bestaat voor een groot deel uit klei met een lichte, zanderige bovenlaag die 'arenisca' wordt genoemd.

Klimaat

Er heerst een gematigd zeeklimaat met milde temperaturen, grote hoeveelheden regen en een redelijke hoeveelheid zonlicht. Een lokaal gezegde beschrijft het zomerweer als: vijf dagen helder, vijf dagen bewolkt.

De druiven en wijnbereiding

Er worden twee druivensoorten gebruikt voor de productie van Chacoli; Hondarrabi (of Ondarribi) Zuri, een witte druif (95%) en Hondarrabi Beltza, een blauwe druif (5%). Door de grote hoeveelheid Atlantische regen die er valt, zijn de opbrengsten bijna net zo groot als die in noordelijke gebieden zoals Duitsland en Frankrijk, hoewel de toegestane maxima vrijwel nooit overschreden worden. De oogst begint meestal aan het begin van oktober.

Na de oogst en het persen van de druiven wordt de most in roestvrijstalen tanks vergist. De gisting duurt 20 tot 25 dagen en vervolgens blijft de wijn op zijn bezinksel liggen. Het koolzuurgehalte van de wijn voorkomt oxidatie en wordt tegelijkertijd door de wijn opgenomen waardoor deze zijn kenmerkende tinteling verkrijgt. Om te zorgen dat de lichte mousse behouden blijft, wordt de wijn niet overgeheveld en vindt de klaring plaats door de vaste bestanddelen op natuurlijke wijze naar de bodem van het vat of de tank te laten zakken. De wijn wordt gefilterd voordat het gebotteld wordt. De eerste wijn wordt traditioneel geproefd op de dag van Sint Antonius, 17 januari, als het gebied Chacolídag (of Txakoli Eguna) viert. Lokale proevers kunnen de Chacoli de Guetaria wijnen uit elk vat of kupela van elkaar onderscheiden door de houttonen en de hoeveelheid koolzuur in elke wijn.

Chacoli de Guetaria (Getariako Txakolina) wijnen

De meeste Chacoli is wit met een alcoholpercentage van 10,5%. Een typische Chacoli is licht, fris en met een lange afdronk. Sommige wijnmakers stappen af van het traditionele imago van Chacoli door de wijn wat fruitiger te maken. Chacoli wordt altijd jong gedronken en het wordt traditioneel geschonken in een plat en breed glas dat voor circa een kwart gevuld is. De wijn wordt gedronken voordat deze zijn mousse kwijt is. Enkele bodegas maken ook kleine hoeveelheden rode wijn. De D.O. regels staan de productie van rode en rosé toe, maar dit wordt zelden gedaan.

Voor meer info: http://www.getariakotxakolina.com/?lang=en