Wijnstreek - Catalunya (Cataluña, Catalonië)

D.O. Catalunya (Cataluña, Catalonië) is bijzonder want het is de eerste provincieomvattende D.O. Het gebied kreeg in 1999 zijn DO status.

Catalunya DOCatalunya ligt in het noordoosten van Spanje en grenst aan Frankrijk

De speciale bedoeling van deze D.O. was om commerciële steun te geven aan 200 bodegas die in dat gebied wijn produceren maar niet vielen onder andere specifieke DO's in Catalunya (in het Nederlands Catalonië).
Wijnhuizen uit de bestaande Catalaanse D.O.’S kunnen sindsdien de diverse wijnen uit deze D.O.’s assembleren, terwijl de kwaliteit en de status van de wijn gewaarborgd blijven. Daarnaast speelt mee dat Catalonië met een overkoepelende herkomstbenaming nog eens 4.000 hectare her en der verspreide wijngaarden onder de D.O. mag scharen, die voorheen niet geclassificeerd waren. 

OVERZICHT VAN ALLE BESCHIKBARE CATALUNA WIJNEN

Om kennis te maken met Catalunya kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

 

 

De geschiedenis van de wijnstreek Catalunya

Waarschijnlijk werd in het noordoosten van Cataluña al vanaf de 5e eeuw voor christus wijnbouw bedreven door de Phoeniciërs en Grieken. Later volgden de Carthageners en Romeinen die Tarraco (het latere Tarragona) tot hoofdstad maakten.
Na het vertrek van de Romeinen werd de wijnbouw voor een groot deel overgenomen door monniken, die veelal terrasbouw bedreven.
Vanaf de 8e eeuw werd het gebied overheerst door de Moren, die in 801 werden verdreven koor Karel de Grote. Aanvankelijk was het hele gebied een bufferzone tussen de Moren en Christenen, maar later werd het verdeeld in graafschappen. Het meest oostelijke deel omvatte de steden Gerona en Barcelona. De graven van Barcelona beheersten het gebied gedurende vele eeuwen. Het raakte bekend als Catalunya (Cataluña), in het Nederlands Catalonië.
Toen de Phylloxera (wijnluis) ook aan het eind van de 19e eeuw in dit gebied toesloeg, gingen veel wijngaarden voorgoed verloren.
In de laatste decennia, met name na toetreding tot de EU, deden moderne technieken hun intrede. Hierdoor en ook dankzij jonge enthousiaste wijnmakers steeg de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk en konden de wijnen uit Catalunya (Cataluña) zich gaan meten met  de wijnen uit Frankrijk en Italië.  

Catalanen zijn in het algemeen ondernemend en hebben een handelsgeest. Het gebied streeft al langere tijd naar meer autonomie en de eigen taal, het Catalaans, gaat een steeds belangrijkere plaats innemen in het dagelijks leven.
Als reactie op de Toro (stier) als het symbool van Spanje, hebben de Catalanen de Burro (ezel) gekozen als symbool voor Catalunya en hun drang naar onafhankelijkheid. Men ziet de Burro vaak op de achterkant van auto's uit Catalunya.

Geografie, geologie en klimaat

Wijngebieden in Catalunya

Catalunya D.O. is de noordoostelijke regio van Spanje. D.O.s die in de provincie Cataluña gelegen zijn: Emporda, Pla de Bages, Alella, Penedes, Cava,   Costers del Segre, Conca de Barbera, Montsant, Priorato, Tarragona, Terra Alta.
De zeer uitgbreide wijnstreek Catalunya (Cataluña) kent sterk wisselende bodemstructuren, waaronder graniet-, licorrella-, kalksteen-, kiezel- en zandgronden
 
Catalunya kent vele klimaatzones. Het klimaat verschilt per wijnbouwgebied, maar in het algemeen hebben de kustgebieden een Mediterraan klimaat terwijl de binnenlandse gebieden een gemengd Mediterraan-continentaal klimaat kennen. 

Druiven en wijnbereiding in Catalunya D.O.

De D.O. Catalunya kent dertig aanbevolen druivensoorten en negen toegestane druivensoorten. Onder de voorkeurssoorten zijn klassieke inheemse soorten zoals de drie Cavasoorten (Macabeo, Parellada en Xarel-lo) en voor rode wijnen Garnacha Tinta en Cariñena. Ook omvat deze lijst mediterrane druivensoorten die verder naar het zuiden voorkomen, zoals Monastrell en Bobal en recent ingevoerde blauwe en witte druivensoorten zoals Pinot Blanc, Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Syrah, Merlot en Pinot Noir. Deze nieuwe Duitse en Franse soorten hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe stijl wijnen uit Catalonië.
Veel wijnen bestaan uit karaktervolle blends van traditionele en nieuwe druivensoorten. De blends verschillen per gebied.

Topwijnen uit Catalunya: Clos d Agon, Vins de Taller en Gaintus.


* kaart "DO's uit de regio Cataluna" overgenomen van Vinos de Espana