Wijnstreek - Carinena

Het wijngebied Carinena kreeg in 1932 zijn D.O. status en behoort tot de grootste en oudste D.O. gebieden van Spanje. Carinena wijnstreek
Carinena D.O. bevindt  zich tussen Madrid en Barcelona, ten zuiden van Zaragoza.
De wijngaarden liggen verspreid over 14 gemeenten in de provincie Zaragoza, van de rivier de Ebro tot de Sierra de la Virgin, op een hoogte tussen 400m en 800m.

Als u op zoek bent na Carinena wijn, dan vindt u bij Spanjewijn een uitgebreid aanbod.

Carinena wijn kopen

Overzicht van alle beschikbare Carinena wijn

Om kennis te maken met Carinena kunnen wij u de volgende wijnen aanbevelen:

 

 

Carinena DO

 

De geschiedenis van wijnstreek Carinena

Reeds tijdens de Middeleeuwen speelde wijnbouw een belangrijke rol in dit gebied: 50% van het oppervlak bestond toen uit wijngaarden.

Geografie en geologie

De bodem bestaat uit roodbruine kalksteen op een losse, rotsachtige ondergrond met veel kalk, op sommige plaatsen leisteen en een alluviale bodem die het water goed vasthoudt.

Klimaat

Het gebied heeft een continentaal klimaat met extreme temperaturen: zeer warme zomers (tot 38ºC) en koude winters (tot -8ºC) en een jaarlijks gemiddelde van 15ºC. De wijnbouwers hebben te maken met hagel, storm en zomerhitte en droogte kan de omvang van de oogst enorm beïnvloeden. 

De druiven en wijnbereiding van Carinena wijn

De belangrijkste druivensoort is de blauwe Garnacha (55%), gevolgd door Mazuelo (= Cariñena) en Tempranillo. De meest voorkomende witte druif is de Viura (=Macabeo) en verder wordt er de laatste jaren volop geëxperimenteerd met druivensoorten zoals Chardonnay en Parellada. De oogst start meestal in september.

De Carignan (= Mazuelo) komt oorspronkelijk uit het gebied Carinena D.O., maar wordt inmiddels ook elders verbouwd (met name in Zuid-Frankrijk en Californië). Deze druifsoort produceert waarschijnlijk meer rode wijnen dan welke andere druifsoort dan ook (bron: Jancis Robinson). De Carignan druif heeft een dikke schil en produceert dieprode wijnen met een hoog gehalte aan alcohol en tannines. 

Tot in de jaren '80 van de vorige eeuw werden de meeste wijnen uit Carinena verkocht als bulkwijn voor blending met lichtere wijnen elders uit Spanje. Natuurlijke alcohol percentages tot 19% waren in die tijd niet ongewoon.

Carinena DO

Inmiddels heeft Carinena met het verleden gebroken en de alcohol percentages zijn gedaald tot onder 14%. In Carinena D.O. heeft de Garnacha druif aanvankelijk de Mazuelo verdrongen van de eerste plaats, omdat deze druif zich beter kan aanpassen in dat gebied, maar sinds het begin van deze eeuw worden de Garnacha wijnstokken op hun beurt weer geleidelijk vervangen door Tempranillo en Cabernet Sauvignon. 

Het grootste deel van de wijnen uit Carinena D.O. wordt geproduceerd door coöperaties die in het algemeen geen dynamische rol spelen bij de modernisering. Een positieve ontwikkeling is dat de laatste tijd steeds meer progressieve private wijnmakers hun intrede doen, waardoor mag worden verwacht dat de wijnen uit dit gebied de komende jaren steeds beter zullen worden.