Wijnstreek - Campo de Borja

Campo de Borja heeft zijn D.O. status in 1980 gekregen en is een vrij klein gebied in het noorden van Spanje in het meest westelijk gelegen deel van Aragón. De wijnen zijn stevig en krachtig met uitgesproken fruitige aroma's.Campo de Borja wijnstreek

OVERZICHT VAN ALLE BESCHIKBARE CAMPO DE BORJA WIJNEN

 

 

Om kennis te maken met Campo de Borja kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

 

 

 

Geografie en geologie van de wijnstreek Campo de Borja

Campo de Borja is de meest westelijk gelegen zone van Aragón en geografisch gezien is het een voortzetting van Navarra. Borja, de grootste stad, ligt ten noordwesten van Zaragoza. De wijngaarden liggen langs het dal van de Ebro, op een hoogte van 350m tot 700m, en gaan van het plateau van Moncayo tot de glooiende heuvels in het oosten. Het gebied is onder te verdelen in twee zones: Llanos de Plasencia in het zuiden en Ribera del Huecho in het noorden. De bodem bestaat voornamelijk uit zanderige aarde op kalksteen, dat een goede afwatering geeft. De hoogte en bodem zijn geschikt voor het produceren van kwaliteitswijnen.

Klimaat

Campo de Borja heeft een uitgesproken continentaal klimaat met een beperkte neerslag van 350 tot 450 mm per jaar. Hagel en vorst komen veel voor in het voorjaar en een koude, droge noordenwind (de cierzo) is typisch voor de streek.

Wijnbouw en wijnbereiding

De traditionele Spaanse druivensoorten zijn allemaal in het wijngebied Campo de Borja aanwezig: Garnacha voor rode wijnen en rosé, Tempranillo, die wordt toegevoegd om de wijn beter geschikt te maken voor rijping, Macabeo, die ervoor zorgde dat Campo de Borja ook witte D.O. wijnen mocht maken en Moscatel om zoete wijnen te maken. Andere toegestane soorten zijn o.a. Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Chardonnay.
De beste wijnen van Campo de Borja zijn in roestvrijstalen tanks met temperatuurcontrole bereid. In de labyrintische kelders in de bergdorpjes waar vroeger de wijn vergist werd, vindt men nog oude eiken vaten maar deze worden nu alleen als opslag gebruikt.

Campo de Borja wijnen en wijn Campo de Borja wijn kopenCampo de Borja DO

Het grootste deel van de productie in campo de borja DO bestaat uit rode wijn en het aantal crianza wijnen stijgt gestaag. Tegenwoordig krijgen zowel de rode wijnen als de rosé wijnen erkenning van kenners en de zeer fruitige en jonge rode wijnen genieten aanzienlijk commercieel succes. Jonge rode wijnen zijn met name gemaakt van Garnacha, maar soms worden deze wijnen gemengd met wijn gemaakt van Tempranillo, Merlot, Syrah en Cabernet zodat deze als Crianza of Reserva wijn kunnen rijpen. Witte en rosé wijnen mogen volgens de D.O.-regels op vat rijpen, maar ze worden over het algemeen als jonge wijn verkocht. De witte wijnen zijn fris en knisperend, de rosés lijken op de rosés uit Navarra.