Wijnstreek - Calatayud

Catalayud kreeg in 1990 de D.O. status. Het wijngebied Calatayud ligt 90 km ten zuidwesten van Zargoza in de provincie Aragon.Catalayud wijnstreek

Als u op zoek bent naar Calatayud wijn, dan vindt u bij Spanjewijn.nl een uitgebreid aanbod van wijnen uit Calatayud. Bestel deze Spaanse wijn:

OVERZICHT VAN ALLE BESCHIKBARE CALATAYUD WIJNEN

  

 

Om kennis te maken met Calatayud kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

  

De geschiedenis van de wijnstreek Calatayud

Catalayud is een oud wijnbouwgebied. Reeds in de Romeinse tijd werd wijnbouw in dit gebied bedreven en later was dit gebeid ooit een Moors bolwerk.
In 1998 werd in de 12e-eeuwse wijnkelders van het Piedra Klooster (Monasterio de Piedra) het ‘Museo de Vino de Calatayud’ (Wijnmuseum van Calatayud) geopend. De kelders zijn volledig gerestaureerd en laten de geschiedenis van de lokale wijngaarden en bodega's zien. 

Geografie en geologie

De D.O. Calatayud grenst in het oosten aan de D.O. Cariñena en in het westen aan het district Soria.
De wijngaarden lopen van de zuidkant van de Sierra de la Virgen naar beneden en liggen op hoogtes van 550m tot 880m. De meeste wijngaarden liggen op een gezonde, poreuze bodem met een hoog kalksteengehalte. De grond is kiezelig, los en heeft een lage voedingswaarde. De zijrivieren van de Ebro, waaronder de Jalon, de Jiloca en andere kleine rivieren vormen het waterkundig netwerk.

Klimaat

Catalayud heeft een continentaal klimaat dat typerend is voor de wijnbouwgebieden in Aragon. De zomertemperatuur is mild en wordt zo gehouden door de wind die vanuit de Sierra de la Virgen door de wijngaarden blaast. De enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht, vooral tijdens de rijpingsperiode, zijn van grote invloed op de druiven. Deze kennen een opmerkelijke balans tussen zuren en alcohol, waardoor unieke wijnen ontstaan. De hoeveelheid regen per jaar varieert van 300 tot 550 mm, afhankelijk van de locatie van de wijngaard. In sommige jaren veroorzaken vorst en storm, die zeer gebruikelijk zijn in dit gebied, behoorlijk wat problemen.

De druiven en wijnbereiding van Calatayud

Er zijn behoorlijk veel druivensoorten die op de toegestane lijst van Calatayud DO staan. Ruim 80% van de aanplant in het wijngbid Catalayud bestaat uit rode druiven, met als belangrijkst druifsoort de Garnacha tinta. Naast de traditionele Garnacha tinta, Mazuela, Viura en Garnacha blanca staan er ook geïmporteerde soorten op. Opnieuw aangeplante Tempranillo neemt op dit moment 15-20% van de wijngaarden in beslag en de meest innovatieve wijnbouwers experimenteren ook met Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Calatayud wijn en wijnen uit Calatayud kopen

De wijnen van Calatayud zijn wat frisser en hebben een lager alcoholpercentage dan die uit de rest van Aragon. Zo zijn er rode wijnen gemaakt van tenminste 60% Garnacha, rosé wijnen uit 100% Garnacha, enkele rode en rosé wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon en witte wijnen die voor 75-100% bestaan uit Viura of enkele 100% Chardonnaywijnen. Zowel de rosé wijnen als de rode wijnen, die gemaakt zijn van Tempranillo en Garnacha, hebben een kenmerkende stevigheid.

De kwaliteit van de wijnen uit dit gebied is de laatste jaren sterk verbeterd.
Jorge Ordoñez produceert in Calatayud sinds enkele jaren Breca, een prachtige wijn, afkomstig van ruim 80 jaar oude wijstokken op een hoogte van 1800 m en ook de  Las Rocas wijnen en Baltasar Gracian van het wijnhuis San Alejandro verdienen een speciale vermelding.