Wijnstreek - Bullas

D.O. Bullas is de jongste van de D.O.s uit Murcia, terwijl het een zeer oud wijnbouwgebied is. Het is een uitgestrekt gebied in Zuidoost-Spanje dat bijna de hele westelijke helft van de provincie Murcia beslaat en in het westen grenst aan Andalusië. De rode en rosé wijnen worden veelal van de Monastrelldruif gemaakt met zijn uitgesproken karakter. Dit is een veelbelovend wijnbouwgebied.

Geografie en geologie
De D.O. ontleent zijn naam aan het kleine marktplaatsje Bullas ligt tussen de hoofdstad Murcia en de grens met Andalusië. Het land loopt van zuid naar noord op en heeft geen grote rivierdalen. De bodem op de hellingen is meestal bruin en het is zo hard dat deze met machines omgeploegd moet worden voordat wijnstokken aangeplant kunnen worden. De afwatering is goed vanwege de kalksteen en kalk in de grond.

Klimaat
Dit gebied heeft zeer hete zomers met verrassend koude winters onder de invloed van de siërra. De gemiddelde temperatuur op jaarbasis is 15,6°C. Er zijn regelmatig terugkerende onstuimige regenbuien en stormen, met name in september en oktober.

Wijnbouw en wijnbereiding
De belangrijkste druivensoorten zijn Monastrell (meer dan 90% van de wijngaarden) voor rode wijn en Macabeo voor witte wijn, hoewel er tegenwoordig ook met van alles wordt geëxperimenteerd. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen installaties.

Wijnen
Tot het midden van de jaren ’90 maakte men vooral rosés, maar de laatste vijf jaar is het accent op rood komen te liggen. Inmiddels is meer dan de helft van de productie rood en hebben de wijnen als gevolg van het klimaat een wat gesloten karakter.