Wijnstreek - Binissalem Mallorca

Binissalem Mallorca kreeg in 1991 als eerste gebied op de Balearen de D.O.status. De naam komt van de grootste stad in het wijnbouwgebied, dat in het midden van het eiland Mallorca ligt.
 De wijnen uit dit gebied hebben een uitgesproken karakter en een opmerkelijke kwaliteit dankzij de inheemse druivensoorten waarvan ze gemaakt zijn. De inheemse Manto Negrodruif heeft bewezen een fantastisch rijpingspotentieel te hebben.

Overzicht van alle beschikbare Binissalem Mallorca wijnen

Om kennis te maken met Binissalem Mallorca kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

Binissalem Mallorca

 

Macia Batle crianza 2012 75cl

 

MACIA BATLE CRIANZA 2012 75CL

€ 14,40 € 11,90 excl. btw
 
MEER INFORMATIE

 

 
 
Jose L. Ferrer crianza 2011 75clBinissalem Mallorca DO

JOSE L. FERRER CRIANZA 2011 75CL

€ 14,46 € 11,95 excl. btw
 
BinissalemMEER INFORMATIE
 
 
Ses Nines negre 2013 75cl

SES NINES NEGRE 2013 75CL

€ 13,73 € 11,35 excl. btw
 
MEER INFORMATIE

 

Geografie en geologie

Binissalem ligt op een zacht glooiende vlakte ten noordenoosten van Palma de Mallorca en de wijngaarden liggen op 250 tot 300 meter hoogte. In het noorden beschermt de Sierra de Alfabia de wijngaarden tegen natte noordelijke winden. De bodem is los en arm aan voedingsstoffen, met kalksteen op klei, die het water goed vasthouden.

Klimaat

Heel Mallorca heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en korte, zachte winters. Het grootste probleem voor de wijnbouwers is de zomerhitte. Ter hoogte van de wijngaarden kan de temperatuur overdag wat lager liggen, hetgeen goed is voor de wijnstokken in de rijpingsperiode. In de zomer kan het kwik stijgen tot 30 a 35ºC en in de winter dalen tot -5ºC.

De druiven en wijnbereiding van Binissalem Mallorca wijn

De inheemse blauwe Manto Negrodruif wordt het meeste aangeplant (68%) terwijl de Molldruif 72% van het gedeelte met de witte driuvensoorten voor zijn rekening neemt. Andere aangeplante soorten zijn Cabernet Sauvignon, Callet, Tempranillo, Monastrell, Syrah, Merlot, Macabeo, Parellada, Chardonnay en Moscatel. Hier en daar staat ook wat experimentele Gargollasa aangeplant. De oogst begint in de tweede helft van augustus en is klaar aan het eind van september.
Bijna alle gistingsprocessen wordt de temperatuur geregeld maar alleen de rode ondergaan een volledige malolactische gisting. Witte en rosadowijnen stoppen na de alcoholische gisting zodat frisse zuren behouden blijven. De wijnen van de diverse druivensoorten worden vrijwel altijd apart gevinifieerd en later naar wens geblend. 

Binissalem Mallorca wijnen | Binissalem Mallorca wijn kopen

Alle witte en rosé wijnen uit dit gebied zijn jong en hebben een plezierige, licht neutrale frisheid. Sommige wijnmakerijen experimenteren tegenwoordig met ongeveer 2 tot 3 maanden rijping op Amerikaanse eikenhouten vaten. Rode wijnen moeten om het D.O. Binissalem Mallorca-etiket te krijgen tenminste 50% Manto Negro bevatten*. Dit is een grote druif, rijk aan suikers en aroma’s die een geweldig rijpingspotentieel heeft. De rode wijnen kunnen zowel jong als gerijpt gemaakt zijn. Er zijn enkele zeer goede Crianzas en Reservas, vooral die die gemaakt zijn van een blend van Manto Negro en soorten zoals Cabernet en Tempranillo. Recentelijk is het gebied ook gestart met de productie van traditioneel geproduceerde mousserende wijnen.

*Er zijn ook wijnen uit Mallorca afkomstig die niet precies voldoen aan de DO criteria voor Binissalem Mallorca. De wijnen krijgen het predikaat Vino de la Tierra de Mallorca. Deze wijnen behoeven beslist niet onder te doen voor de DO wijnen. Een mooi voorbeeld hiervan is AN/2 (Anima Negra 2