Wijnstreek - Almansa

Almansa wijnstreekDe D.O. Almansa ligt in het uiterste oosten van La Mancha en ligt in een overgangsgebied tussen Meseta en de Middellandse Zee. De Monastrelldruif laat in Almansa wijn zijn enorme potentieel zien. Nieuwe rode wijnen van baanbrekende bodegas, bestaande uit een blend van Monastrell en Tempranillo, vinden hun weg naar de exportmarkt.

Overzicht van alle beschikbare Almansa wijnen

Geografie en geologie van de wijnstreek Almansa

De wijngaarden van de wijnstreek Almansa beslaan 7.600 ha in een gebied dat de vorm heeft van een pinda en gelegen is rond Almansa in het oosten en Bonete in het westen. De wijngaarden in de wijnstreek Almansa liggen voornamelijk op de vlakke stukken land met koolstofrijke grond in de vruchtbare toplaag, dat ideale omstandigheden geeft voor het maken van kwaliteitswijnen uit het wijngebied Almansa.

Klimaat

Almansa heeft een continentaal klimaat, grenzend aan woestijnklimaat met grote temperatuurschommelingen. Er valt slechts 350mm regen per jaar.

De druiven voor Almansa wijn

Almansa DO

De belangrijkste druivensoorten van D.O. Almansa zijn Garnacha Tintorera en Monastrell, maar er staat ook Cencibel (Tempranillo) en Cabernet Sauvignon aangeplant.

Almansa wijnen | Almansa wijn kopen

Almansa is een rodewijngebied bij uitstek. Sinds 1980 worden de beste wijnen gemaakt uit een combinatie van Monastrell en Cencibel en een beetje Garnacha. De meeste bodega’s hebben voorkeur voor Cencibel met Monastrell (of andersom) om het beste resultaat te krijgen. Andere bodegas experimenteren met een blend van 40% Cencibel, 40% Monastrell en 20% Garnacha Tintorera.
Topwijnen uit Almansa: Atalaya.