Wijnstreek - Alicante

Alicante wijnstreekDe wijnstreek Alicante produceert interessante rode wijnen, waarbij de Monastrell druif de hoofdrol op zich neemt. Het wijngebied Alicante kan in twee contrasterende delen worden verdeeld. Het grootste deel ligt in de droge vallei van de Vinalopo, die zich uitstrekt achter de stad Alicante en hier groeit voornamelijk de druifsoort Monastrell. Het tweede deel is La Marina aan de noordkust waar de druifsoort Moscatel welig tiert in het warme en vochtige klimaat. Naast de nieuwe rode wijnen uit dit gebied is de klassieke dessertwijn, Fondillon, een eeuwenoud exportartikel.

Overzicht van alle beschikbare Alicante wijnen

Om kennis te maken met Alicante kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

Geografie en geologie

 

D.O. Alicante ligt in het meest zuidelijk deel van de regio Valencia en is verdeeld in twee delen. Het grenst in het zuiden aan Castilië La Mancha en Murcia en ongeveer 600 ha. wijngaard gaat ook over deze grens. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen dat op sommige delen bedekt is met klei.

Klimaat

De wijngaarden van Alicante die aan de kust liggen, genieten een mediterraan klimaat dat meer continentaal wordt al naargelang ze meer landinwaarts liggen. Het is een droog gebied met veel zon en enige vochtigheid in het noordelijk gebied.

De druiven en wijnbereiding van Alicante wijn

Net als in de andere gebieden rondom Valencia staat hier hoofdzakelijk de Monastrell aangeplant, maar vindt men ook Garnacha, Moscatell, Merseguera en Tempranillo. Nieuw aangeplante druivensoorten zoals de Cabernet Sauvignon moeten hun potentieel nog bewijzen.

Alicante wijnen | Alicante wijn kopen

De wijnstreek Alicante kent vier verschillende soorten wijn:

Alicante DO

  • Jonge, tintelende witte wijnen kunnen gemaakt worden van inheemse druivensoorten zoals Merseguera of geïmporteerde soorten zoals Chardonnay.
  • Frisse, fruitige, jonge rosé's.
  • Rode wijnen, vaak jong. hoewel er tegenwoordig ook Crianza en zelfs Gran Reserva wijnen zijn. Er bestaan ook enkele uitstekende Cabernet Sauvignon - en nieuwe Varietal wijnen, gemaakt van Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Monastrell, die eigenlijk pas sinds kort in de handen van de juiste wijnmakers van vooruitstrevende bodega’s hun potentieel laten zien.
  • Naast deze wijnen zijn er de traditionele stevige rode wijnen die gemaakt zijn met behulp van ‘Doble Pasta’ vergisting. De zoete dessertwijnen, zowel de Moscatel als de Fondillon, zijn diep van kleur en hebben een zeer laag restsuikergehalte.