Wijnstreek - Alella

Calella DOAlella ontleent zijn naam aan een klein stadje 15 km ten noorden van Barcelona.
De wijngaarden, waar Alella wijn vandaan komt, zijn erg klein en gelegen op terrashellingen die richting zee aflopen.

OVERZICHT VAN ALLE BESCHIKBARE ALELLA WIJNEN

Om kennis te maken met Alella kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

 

 

Geografie en geologie van de wijnstreek Alella

Het wijngebied Alella loopt van de kust naar het binnenland, tot aan de voet van de Cordillera Catalana. De ondergrond is hier magmatisch (vooral graniet) en de bovenlaag is vrij zanderig. De nieuwe zones van de D.O. Alella liggen hoger, op een kalkstenen ondergrond met eveneens een lichtere bovengrond. De regio wordt bevloeid door de rivier de Besós en heeft een beschutte ligging dankzij de Sierra de Parpers.

Klimaat

De lager gelegen hellingen (tot 90 m hoogte) hebben een Mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. De nieuwe hoger gelegen gebieden zijn koeler en hebben een meer continentaal klimaat. De gemiddelde temperatuur is 15,8º C. Vorst vormt een risico waardoor het bloesem in het voorjaar en de druiven in het najaar kan beschadigen.

De druiven en wijnbereiding van Alella wijn

Toegestane witte druifsoorten in het wijngebied Alella: Pansa Blanca, een variant van Xarel-lo en de belangrijkste druif in her wijngebied Alella, Chardonnay, Garnacha blanca, Picapoll, Malvasia, Macabeo, Parellada, Sauvignon blanc en Chenin blanc. 
Toegestane rode druifsoorten in het wijngebied Alella: Ull de Llebre (Tempranillo), Garnacha tinta, Merlot, Pinot noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sumoll en Mataro.
De opbrengsten zijn naar Spaanse begrippen relatief hoog. 

Alella wijnen | Alella wijn kopenAlella DO

Topwijnen uit Alella: de wijnen van Alta Alella SL (AA-wijnen) en de wijnen van Marques de Alella.