Wijnstreek - Abona

Abona wijnstreekHet wijngebied Abona ligt in het zuiden van het Canarische eiland Tenerife.

Geografie en geologie

De wijngaarden liggen op een hoogte van 200 tot 1700 meter (de zuidoostelijke hellingen van de hoogste berg van Spanje, de Teide, een gedoofde vulkaan). Boven de 600m is de bodem zeer goed, maar geeft het lage opbrengsten van goede kwaliteit. De lager gelegen dalen zijn zachter en ligt er klei, kalksteen en mergel.

Klimaat

Vanwege de verschillende hoogtes op de Teide zijn er grote verschillen in het Canarisch subtropisch klimaat van Abona. Extreme zomerhitte, vorst op de hoger gelegen berghellingen en stormen vormen de belangrijkste risico’s voor de wijnstokken.

Wijnbouw en wijnbereiding in het wijngebied Abona

De belangrijkste druivensoort is Listán Blanco, die wordt gebruikt voor witte wijn. Andere toegestane witte druiven: Baboso Blanco, Pedro Ximenez en Tintilla.
Rode druiven: Baboso Negro, Cabernet Sauvignon, Listán Prieto, Merlot, Moscatel Negro, Pinot Noir, Ruby Cabernet, Tempranillo en Vijariege Negro. 

De wijnbereiding vindt plaats op roestvrij staal en een volledige malolactische gisting is normaal. Sommige bodega’s maken biologische wijnen die gefilterd zijn met gelatine en bentoniet.

De wijnen van Abona

De meerderheid van de geproduceerde wijn bestaat uit jonge witte wijn (70%), hierna volgen rosé (20%) en rode wijn (10%).