Bodegas Volver

Ctra. Pinoso - Fortuna, 1
03650 Pinoso
Alicante, España
Eigenaren: Jorge Ordoñez en Rafael Cañizares
Oenoloog: Rafael Cañizares
Opgericht: 2004
Website: Bodegas Volver

GESCHIEDENIS VAN BODEGAS VOLVER

Dit wijnhuis werd in 2004 opgericht door Jorge Ordoñez en Rafael Cañizares, die zich in de jaren '90 al hadden bewezen als voortrekkers van de promotie van Spaanse wijnen, met name in de V.S. Jorge Ordóñez herontdekte het potentieel qua export van Spaanse wijnen door de wereld kennis te laten maken met de ongekende potentie van de Spaanse wijnen. Rafael Cañizares, vanwege familietraditie (4e generatie) altijd al met wijn bezig geweest, is naast eigenaar de oenoloog.

“My work is to obtain the highest quality, which begins in the grape and finishes in the bottling of the wines,” says the enologist who believes his wines reflect his personality. “I base my ideas on constancy and the work of a Manchego who, despite difficulties, continues fighting for what they believe in: the potential for quality wines that there is in this area.”
Rafael Cañizares (Bodegas Volver) 

Sofia Cañizares, de dochter van Rafael, wordt getraint en geschoold om als 5e generatie het stokje over te nemen in de toekomst. 

Cultuur, Traditie en Passie zijn de drie pijlers die dienen als fundament.

Kenmerkend voor Volver is de ambachtelijke productie van inheemse Spaanse druivenvariëteiten uit zeer oude, zij het minder productieve wijngaarden, maar die op elke mogelijke manier meer kwaliteit leveren. Bodegas Volver heeft wijngaarden in Alicante, La Mancha, Jumilla, Rueda en Valencia. Binnenkort komt daar ook Rias Baixas bij.

DRUIVENSOORTEN

Bodegas Volver werkt in de verschillende wijngebieden vanzelfsprekend met inheemse druivenrassen zoals; Monastrell, Tempranillo, Bobal, Verdejo, Merseguera, Macabeo en Moscatel. Daarnaast worden ook andere druivenrassen gebruikt waaronder Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De wijnstokken hebben een leeftijd van 30 tot wel 90 jaar oud.

WIJNEN 

Volver

De Volver Single Vineyard is afkomstig van de wijngaarden in La Mancha, van 55 jaar oude wijnstokken. De wijn kent zijn opvoeding op Frans eiken voor een periode van 18 maanden. Een volle, evenwichtige rode wijn. Rijp zwart fruit, tabak, een vleugje kruiden en een prachtige lange afdronk. Op dronk, maar kan zich tenminste tot 2022 nog verder ontwikkelen. Robert Parker beoordeelde deze wijn met 92 punten.

Onder het label 'Volver' valt ook de Volver 4 Meses. Wat de naam al verklapt, rijpt de wijn 4 maanden op Frans eiken. Ook afkomstig uit La Mancha van de unieke biotoop van Finca Los Juncares, een oude Tempranillo wijngaard op één van de armste bodems van Spanje. De niet geïrrigeerde wijngaarden leveren druiven op van een bijzondere kwaliteit die de basis vormen voor deze fantastische wijn. Rijp, zwart fruit (bosbessen), cacao, een hint van drop, mooie tannines en een lange, volle afdronk maken deze wijn zeer de moeite waard.

Paso a Paso

Ook een wijn gemaakt van 100% Tempranillo is de Paso a Paso, eveneens afkomstig uit La Macha. De druiven van deze wijn zijn afkomstig van 44 jaar oude wijnstokken. Deze wijn rijpt 6 maanden op Frans eiken en heeft een goede structuur. Rijp rood fruit, cacao, koffie, kaneel, een hint kruiden en mooie rijpe tannines. Vergelijkbaar maar biologisch is de Paso a Paso Organic, eveneens met 6 maanden houtrijping. Deze wijn heeft rijp fruit, mineralen, wilde kruiden, rijpe tannines en een soepele afdronk.

Naast de rode wijnen zijn er ook twee witte Paso a Paso wijnen. Paso a Paso Blanco is een blend van Verdejo en Viura, en heeft 6 maanden gerijpt op Frans eiken. Een frisse en bijzondere wijn. Aroma's van peer, meloen, citrus en een vleugje honing. Daarnaast is er ook de biologische variant van de Paso a Paso Blanco. Deze wijn is een combinatie van Sauvignon Blanc en Verdejo. Een sprankelende wijn van wijnmaker Jorge Ordoñez. Afkomstig van 24 jaar oude wijnstokken. Peer, perzik, een vleugje citrus, bloemen en een heerlijke afdronk. 

Tarima

De Tarima lijn is alom gewaardeerd, te beginnen met de Tarima Hill, gemaakt van Monastrell druiven, afkomstig uit Alicante. Deze wijn rijpt 20 maanden op Frans eiken en heeft aroma's van zwarte bessen, bramen, leer, kruiden en mineralen. Mooie, volle tannines en een indrukwekkende afdronk maken dit tot een topwijn. Niet onopgemerkt gebleven bij Robert Parker: 92 punten.

Ook heeft Tarima een basiswijn van Monastrell druiven; een volle, aromatische wijn met tonen van zwarte bessen, bramen en kruiden. Ook deze wijn heeft mooie tannines en een aagename afdronk. Bovendien bestaat hier ook een biologische variant met Monastrell druiven; de Tarima Monastrell Organic. Eveneens een volle en sappige wijn.

De Tarima Blanco, gemaakt van Viura, Merseguera en Moscatel druiven, is ook afkomstig van de wijngaarden van Alicante. De wijnstokken zijn hier 40 tot 50 jaar oud. Deze bijzondere blend heeft een uitstekende balans, is fris en fruitig, en heeft optimale zuurgraad.

Naast deze mooie witte wijn is er nog de Tarima Mediterraneo, gemaakt van Merseguera en Moscatel druiven, afkomstig van 40 tot 50 jaar oude wijnstokken. Deze mooie, frisse aromatische witte wijn heeft rijp fruit in zich, mooie verweven zuren en een heerlijke afdronk.

Verder bestaat de lijn nog uit de Tarima Rosado en een mousserende wijn; de Tarima Sparkling Moscatel

Venta Morales

De twee wijnen onder de naam 'Venta Morales' komen uit Castilla La Mancha en zijn beide van 100% Tempranillo gemaakt. De druiven voor Venta Morales Tempranillo zijn met de hand geplukt. Hij rijpt 6 maanden op Frans eiken en dit resulteert in een volle, fruitige wijn. De aroma's doen denken aan rijp, zwart fruit, vijgen, mineralen en een hint kruiden. Het biologische broertje van deze wijn is de Venta Morales Tempranillo Organic.

Wrongo Dongo en Madame Bobalú

Tot slot maakt Bodegas Volver twee vriendelijke, soepele wijnen, die zeker niet minder interessant zijn dan bovenstaande. De Wrongo Dongo uit de streek Jumilla is gemaakt van 100% Monastrell druiven. De druiven zijn afkomstig van 25 tot 35 jaar oude stokken en leveren een mooie dieprode Monastrell wijn op met tonen van zwart fruit, drop, pruimen, kruiden en een aangename, ronde afdronk.

De meer vrouwelijke variant van deze twee wijnen is de Madame Bobalú, waarvan de druiven afkomstig zijn van 25 jaar oude stokken met een kalk- en zandsteenhoudende bodem, gelegen op 700m hoogte. Deze wijn rijpt 6 maanden op Frans eiken, heeft rijp, rood en zwart fruit; bramen, aardbeien en frambozen. Een vleugje kruiden, soepele tannines en een mooie afdronk maken deze elegante rode wijn tot een mooi geheel.