Vega Sicilia

Castilla y León (Valbuena de Duero - Valladolid)Vega Sicilia
Ribera del Duero D.O.
Eigenaar: Familie Alvarez
Oenoloog: Xavier Ausás, Begoña Jovellar
Opgericht: 1864
Website: Vega Sicilia

Bodega Vega Sicilia is gelegen in het westelijke deel van Ribera del Duero. Vega betekent vlakte en Sicilia verwijst naar het kerkje van Santa Sicilia dat op het wijndomein staat. Vega Sicilia produceert al onafgebroken sinds het midden van de 19e eeuw topwijnen (de lievelingswijn van o.a. Winston Churchill en prins Charles van Engeland).

Tot laat in de 20e eeuw was Vega Sicilia in Ribera del Duero de enige bekende producent, een monopolie dat in de jaren '80 van de vorige eeuw werd doorbroken door Alejandro Fernandez en na hem vele andere (inmiddels) gerenommeerde wijnmakers.

Vega Sicilia maakt klassieke wijnen en vormen het perfecte en vrijwel ongeëvenaarde voorbeeld van het ideale huwelijk tussen hout en wijn.

In 1982 werd Vega Sicilia verkocht aan de famililie Alvarez. De familie (gespecialiseerd in schoonmaak- en bewakingsdiensten) kocht Finca Vega Sicilia als investering en heeft sinds de overname enorm geïnvesteerd in het bedrijf. Het domein bestaat uit 250 ha. wijngaarden. Op 200 ha. wordt Tinto Fino (Tempranillo) verbouwd en op de resterende 50 ha. Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Er zijn 2200 stokken per ha. aangeplant. De oudste wijnstokken worden gebruikt voor de Unico, de andere voor de Valbuena. Deze laatste bevat ook meer Merlot dan Cabernet Sauvignon, terwijl bij de Unico het omgekeerde geldt. 

De wijngaarden waar de druiven vandaan komen, liggen op 700 meter hoogte. De zomers zijn er warm en droog, terwijl de winters vaak koud zijn. In dit gebied bestaat in het voorjaar altijd risico van vorstschade. In slechte jaren wordt er géén Vega Sicilia Unico op de markt gebracht.

De speciale bodemstructuren in het gebied vormen de basis voor grootse complexe wijnen.
De bodem in het gebied is onvruchtbaar, maar gevarieerd. De onvruchtbaarheid en variaties van al die verschillende bodems leveren bijzonder complexe wijnen op. Een Vega Sicilia wijn is een natuurlijke wijn. De wijnen ondergaan een buitengewoon langdurig rijpingsproces. De Unico krijgt tenminste 7 jaar houtrijping. De subtiele houttonen van deze wijn zijn uniek in de wereld. Wie een Unico drinkt, proeft het resultaat van tenminste 7 jaar ambachtelijk werk: UNIEK! De Valbuena rijpt 3 jaar op hout.

Naast de Vino Vega Sicilia en de Valbuena lijn is eind vorige eeuw een modernere wijn op de markt gebracht: de Alion. Deze wijn wordt gemaakt van 100% Tinto Fino (Tempranillo) en rijpt gedurende maanden op nieuw Frans eikenhout. 

Behalve in Ribera del Duero produceert Vega Sicilia sinds 2001 ook een prachtige wijn in de streek Toro met de naam 'Pintia'. Ook hierin herkent men de meesterhand wat betreft de fantastische integratie van hout en wijn. De Pintia bestaat voor 100% uit Tinta de Toro (Tempranillo) en rijpt 12 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout.

Recent werd in Rioja door Pablo Alvarez van Vega Sicilia een nieuw project gestart met de Zwitserse bankier Benjamin Rothschild, resulterend in de productie de wijn; Macan (het Japanse woord voor tijger) die in 2009 voor het eerst op de markt werd gebracht. Deze topwijn wordt gemaakt van 100% Tempranillo druiven en rijpt 18 maanden op Frans eiken.

 

Vega Sicilia

 

Alion

 
Pintia