Bodegas Roda

Rioja DOCaRoda Bodega
Av. Vizcaya, 5
26200 Haro, La Rioja, Spanje
Eigenaren: Rotllan en Daurella
Oenologen: Agustin Santolaya, Carlos Diez, Isidro Palacios en Esperanza Tomás 
Opgericht: 1987
Website: Bodegas Roda

GESCHIEDENIS VAN HET WIJNHUIS RODA

De naam Roda is de samentrekking van de beginletters van de twee eigenaren. Bodegas Roda beheert 28 wijngaarden in Rioja DOCa die pas werden aangekocht nadat er intensief onderzoek was verricht naar het terroir en ecosystemen. Ieder jaar worden enkel de beste druiven geselecteerd van slechts 17 van de 28 wijngaarden om zo de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen waarborgen. De wijnstokken variëren in leeftijd van 30 tot en met 90 jaar.
Bodegas Roda is eveneens zeer actief in onderzoek en ontwikkeling en beschikt over ruim 500 klonen van de Tempranillo druif.

DRUIVEN, WIJNEN EN WIJNBEREIDING

Roda

De topwijn van dit wijnhuis is de Roda I Reserva, een 100% Tempranillo wijn met een lang bewaarpotentieel. Daarnaast is er de Roda Reserva, eveneens van uitstekende kwaliteit en ook met een ruim bewaarpotentieel. Meestal is dit een blend van Tempranillo, Garnacha en Graciano. Beide wijnen zijn afkomstig van minimaal 30 jaar oude stokkken.

Sela is de basiswijn afkomstig van 15 tot 30 jaar oude wjnstokken met een bewaarpotentieel van ongeveer 8 jaar en eveneens meestal een blend van Tempranillo, Garnacha en Graciano.
Cirsión is een modernere stijl Rioja, een ander soort wijn dan Roda I Reserva en Sela, maar ook met een lang bewaarpotentieel. De druiven zijn afkomstig van speciaal geselcteerde druiventrossen met een gevorderde rijping, die nauwgezet wordt gecontroleerd. Deze wijn ondergaat een veel kortere houtrijping (meestal 8 maanden) en wordt meestal gemaakt van 100% Tempranillo. In 2012 werd daar voor het eerst 5% Graciano aan toegevoegd.

RODA WIJNEN