José Pariente

Castilla y León (La Seca, Valladolid)Wijnhuis Jose Pariente
Rueda D.O.
Eigenaar: Victoria Pariente
Oenoloog: Victoria Pariente
Opgericht: 1998

Geschiedenis van het wijnhuis José Pariente

In 2000 richtten 2 vriendinnen, Victoria (nickname Marivi) Pariente en Victoria (nickname Viki) Benavides een domein op in de streek van Rueda onder de naam Dos Victorias.
Het wijnhuis José Pariente was daarom in het verleden bekend onder deze naam:  “Dos Victorias”.  Victoria Pariente maakt daar een prachtige Rueda maakte en haar vriendinn Victoria Benavides was verantwoordelijk voor de wijnen uit Toro.
Sinds 2007 zijn de twee Victorias echter ieder hun eigen weg gegaan. Victoria Pariente heeft toen haar eigen wijnhuis José Pariente gebouwd en Viki Benavides hield de bodega in San Roman de Hornija onder de naam Elías Mora. De 2 vrouwen hebben als eerbetoon hun domeinen naar de 2 mannen vernoemd die de grondleggers en eigenaren waren van de oude wijnstokken waarmee zij nu werken.

José Pariente (overleden in 1997) is de vader van Victoria Pariente. Hij heeft dus  zijn leven lang de (inmiddels) oude wijnstokken Verdejo verzorgd om aan de volgende generaties door te geven. De bodega die in 2008 werd gebouwd in La Seca, staat onder leiding van Victoria Pariente en haar dochter Martina Prieto Pariente, terwijl de zoon van Victoria en Ignacia Prieto verantwoordelijk is voor de export.

José Pariente is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest fameuze wijnen uit Rueda.José Pariente en dochter Victoria

Druivensoorten van José Pariente wijnen

Het domein omvat 65 ha wijngaard, waarvan 60 ha Verdejo en 5 ha Sauvignon blanc.
Verdejo is de belangrijkste druif in dit domein. Verdejo is één van de beste Spaanse witte druivenrassen, oorspronkelijk afkomstig uit Noord Afrika, maar wordt al sinds de 11e eeuw ook in Rueda verbouwd. 
Verdejo wijnen zijn zeer aromatisch, zacht, met tonen van tropisch fruit, perzik, rijpe appel en citrus. Het is een kleine druif met een ruwe schil die bescherming biedt tegen het extreme klimaat van dit gebied. Bovendien geeft deze druif veel structuur aan de wijnen dankzij een perfecte combinatie van vegetale en exotische aroma’s. De druiven worden meestal 's nachts, of met ijskoling geoogst om het risico op vroegtijdige oxidatie tijdens de hoge temperaturen overdag tot een minimum te beperken.
In 2007 werd er door ht wijnhuis José Pariente voor het eerst een wijn gemaakt op basis van Sauvignon blanc. Deze druivensoort deed in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn intrede in Rueda en heeft karakteristieken die overeenkomen met de druifsoort Verdejo.

Bodem en klimaat

De bodem van het wijngebied Rueda is rijk aan ijzer en is van samenstelling meestal los, brokkelig, goed gedraineerd en gemakkelijk te bewerken. De noordelijke helft (langs de Duero) heeft hier en daar alluviale bodems, met een lichte toplaag met 1 a 2% kalksteen, en een kalkstenen/klei ondergrond die maximaal 24% kalksteen bevat.
De samenstelling van de bodem beschermt de wortels van de wijnstokken tegen plotselinge temperatuurschommelingen en 's zomers reflecteren ze de hitte van de zon en dragen bij tot een perfecte zuurstofuitwisseling en een goede drainage.
Rueda is gelegen in het Centraal Massief, op een hoogte van 600 tot 780 m, maar het Rueda wijngebied toch tamelijk vlak. Het gebeid heeft een uitgsproken land (continntaal) klimaat. Hier heersen de perfecte omstandigheden voor de productie van goede Verdejo wijnen, waarvan de wijnen van José Pariente een prachtig voorbeeld zijn.

Druiven, wijnen en wijnbereiding

Oogst bij Jose Pariente

Dankzij de gunstige klimatologische omstandigheden kan het gebruik van zwavel bij de bereiding van José Pariente wijnen tot een minimum worden beperkt. De opbrengstn zijn zeer laag.
Tijdens de manuele oogst wordt  droogijs gebruikt om de druiven te beschermen tegen oxidatie. De ontriste druiven krijgen een cryo-maceratie gedurende 6 à 12 uur. Na de gisting voorbij, wordt er gewerkt met de gistcellen in de inox vaten om zo meer volume en complexiteit aan de wijnen te geven.

Er wordt ook een José Pariente gemaakt die vergist is op eiken vaten. Om een beter evenwicht te krijgen, worden zowel vaten als grotere foeders gebruikt van Franse eikenhout. Na de gisting worden de wijnen op hun gistcellen gelegd in eiken vaten gedurende 7 maanden met bâtonnage.

JOSÉ PARIENTE WIJNEN