Hacienda Monasterio

Castilla y León (Pesquera de Duero - Valladolid)
Ribera del Duero D.O.
Eigenaar: Carlos del RióHacienda Monastrio
Oenologen: Peter Sisseck, Carlos de la Fuente
Opgericht: 1990
Website: Hacienda Monasterio

Hacienda Monasterio ligt in het hart van de befaamde regio Ribera del Duero tussen Pesquera en Valbuena de Duero, twee dorpen die beroemd zijn om de kwaliteit van hun wijnen. De zeer goed onderhouden wijngaarden zijn aangeplant op de kalkrijke hellingen van dit chateau-achtige wijnhuis.
Hacienda Monasterio omvat 78 ha. aan wijngaarden die onder leiding van Peter Sisseck (Dominio de Pingus) zijn aangeplant.

De huidige wijnkelder werd tussen 1991 en 1992 gebouwd en werd ontworpen door de Franse architect Philippe Maziéres, die voorheen werkzaam was voor beroemde wijnkelders zoals Château Margaux, Château d'Yquem en Château Prieuré-Lichine.

Het wijngoed is voor het grootste deel beplant met Tinto Fino (Tempranillo) en voor een klein deel met Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Malbec.
De wijngaarden worden niet bevloeid, waardoor de stokken inmiddels diep zijn geworteld. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de productie van complexe wijnen. In 2008 was er vorstschade die zorgde voor een verdere natuurlijke selectie. Volgens Peter Sisseck hebben de wijngaarden inmiddels een optimale status bereikt en valt te verwachten dat de kwaliteit van de wijnen vanaf 2008 een sterk opgaande lijn zal vertonen.Wijngaard Hacienda Monasterio

Sinds 1990 is Peter Sisseck (geboren in Kopenhagen, op 5 mei 1962) de belangrijkste wijnmaker van Hacienda Monasterio en tevens eigenaar en wijnmaker van de beroemde Pingus wijnen van Dominio de Pingus. Hij is landbouwkundig ingenieur en oenoloog, afgestudeerd aan de universiteit van Bordeaux. 

Carlos de la Fuente, geboren in 1969, werkt al vanaf de oprichting van het bedrijf samen met Peter Sisseck. Hij is afgestudeerd aan de Cervantes Universiteit in Valladolid en was o.a. docent aan de Montpellier INRA.

Hacienda Monasterio maakt drie wijnen: Hacienda Monasterio Crianza, Hacienda Monasterio Reserva en de Hacienda Monasterio Reserva Especial.
De wijnen hebben een heel eigen karakter en stijl. De alcoholische fermentatie komt tot stand met natuurlijke gisten en de malolactische fermentatie vindt plaats in Frans Allier, gedeeltelijk in nieuwe en gedeeltelijk in oudere vaten.

Hacienda Monasterio wijnen