Aalto Bodegas y Viñedos

Castilla y León (Valbuena de Duero - Valladolid)
Ribera del Duero D.O.
Eigenaren: Mariano Garcia en Javier Zaccagnini
Oenoloog: Javier Zaccagnini en Mariano Garcia
Opgericht: 1999
Website: Aalto Bodegas y Viñedos

Bodega Aalto

Mariano Garcia heeft 30 jaar voor Vega Sicilia gewerkt en behoort tot de beste wijnmakers van Spanje. Dankzij hem heeft Vega Sicilia naam en faam verworven.
Javier Zaccagnini was 6 jaar president van de ‘Consejo Regulador’ in Ribera del Duero.
Het doel van Aalto was vanaf de eerste dag een wijn te maken die tot de beste wijnen van de wereld behoren. Dit is inmiddels gelukt. 
Voor de naam 'Aalto' is vooral gekozen omdat hij begint met een dubbele 'A', waardoor Aalto op lijsten altijd bovenaan staat!

De druiven voor de Aalto wijnen zijn afkomstig van ruim 100ha., waaronder 40ha. eigen wijngaarden op locaties. Zeven daarvan, de oudste, bevinden zich in Burgos, de twee andere in Valladolid. De grondsoorten zijn zeer gevarieerd: kalk, klei, kiezelstenen en zand.

Wijnhuis Aalto heeft goede contacten met de eigenaren van de beste wijngaarden in de omgeving. Een deel van de Tinto Fino (Tempranillo) druiven voor de Aalto wijnen zijn afkomstig van deze wijnmakers.
Voor de Aalto komen de druiven van stokken van 40 tot 60 jaar oud, voor de Aalto PS van 80 tot 160 jaar oude stokken. De PS is de topselectie (Pago Seleccionado) en wordt uitsluitend in goede wijnjaren gemaakt.Wijnhuis Aalto

Beide eigenaren zijn tevens de wijnmakers en staan garant voor wijnen van de allerhoogste kwaliteit. De druiven worden uiterst zorgvuldig geselcteerd, waardoor alleen de beste druiven overblijven.

Voor de Aalto vindt de rijping plaats op Amerikaans- en Frans eikenhout. 
De Aalto PS rijpt uitsluitend op nieuw Frans eiken, dat het jaar daarop voor de Aalto wordt gebruikt (dezelfde werkwijze die Peter Sisseck tegenwoordig hanteert met zijn Pingus en Flor de Pingus). De rijping is minimaal 20 maanden, maar vaak langer. Een klein gedeelte is slechts voor de Spaanse markt: 85% is bestemd voor de export.

Aalto wijnen