Wij gebruiken cookies om uw ervaring beter te maken. Om te voldoen aan de cookie wetgeving, vragen we uw toestemming om de cookies te plaatsen. Meer informatie.
PENIN puntensysteem
Jose Penin is de belangrijkste wijncriticus van Spanje. Hij geeft de prestigieuze wijngids ‘Guía Peñín’ uit.
Het Penin punten waarderingssysteem: Hierbij wordt het Amerikaanse puntensysteem gebruikt: 0 is gelijk aan 50.
Van elke wijn worden meerdere monsters met zichtbaar etiket door het Peñin team geproefd en beoordeeld. Peñin is van mening dat de proevers voldoende ervaren zijn en zich niet door het etiket zullen laten beïnvloeden.
Het systeem beschrijft de verschillende kwaliteiten van de wijn en geeft dan een totaal oordeel in punten. Een totaal oordeel in punten heeft uiteraard zijn beperkingen wanneer het gaat om de afzonderlijke eigenschappen van de wijnen.
PUNTENINDELING
95 - 100: Zeer uitzonderlijke wijn. Topwijn van het soort wijn dat het vertegenwoordigt, ook wat betreft jaargang en eigenschappen van het gebied.
90 - 94: Excellente wijn die ver boven de middelmaat uitstijgt.
80 - 89: Zeer goede wijn met speciale eigenschappen.
70 - 79: Acceptabele wijn, zonder fouten, maar heeft ook geen bijzondere eigenschappen.
60 - 69: Acceptabele wijn, maar niet geheel zonder fouten.
50 - 59: Wijn die men beter niet kan kopen.
Objectief worden de kleur, het aroma, de smaak (intensiteit en structuur), de smaaksoorten zoals zuur, bitter, zoet, zout en de tannines beoordeeld.
Subjectief worden de niet goed te meten eigenschappen en de persoonlijke indruk van de proever beoordeeld, zoals bijvoorbeeld kersenrood, strogeel, confituren, kersen en aardse tonen e.d.
Voor overzicht zie OVERZICHT PENING PUNTEN