Druif - Verdejo

Verdejo is afgeleid uit 'verde' (wat groen betekent in het Spaans) en refereert naar de fel groene kleur van de druif. Het is één van de beste Spaanse witte druivenrassen, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika, maar wordt al sinds de 11e eeuw ook in Spanje verbouwd. De druif is in verhouding klein en heeft een ruwe schil die bescherming biedt aan het extreme klimaat van dit gebied. Typisch voor de Verdejo is dat ze zeer aromatische, frisse en zachte wijnen oplevert. Bovendien leent de druif zich ook uitstekend om op hout op te voeden. Deze wijnen veranderen dan qua stijl, zijn voller met tonen van o.a. honing en noten.

De fruitige aroma's doen denken aan tropisch fruit, perzik, rijpe appel, bloemen en citrus. Kenmerkend is ook een licht bittertje, dat geregeld waarneembaar is. De druifsoort is dé hoofdvariëteit in de D.O. Rueda. Sommige wijnstokken in Rueda zijn 130 jaar oud. 

De druiven worden meestal 's nachts geoogst om het risico op vroegtijdige oxidatie tijdens de hoge temperaturen overdag tot een minimum te beperken.

Verdejo wijnen uit Rueda zijn een hype in Spanje

Bekende Verdejo wijnen: Belondrade y LurtonNisia Verdejo, Naiades, Jose Pariente Verdejo en Oro de Castilla Verdejo.

Verdejo wijnen zijn heerlijk als aperitief maar combineren ook uitstekend bij tapas, kreeft, krab, gamba’s, oesters en sojagerechten. De houtgelagerde Verdejo's zijn zeer geschikt voor bij lichte vleesgerechten (kip- en varkensvlees).