Druif - Tempranillo

De druif Tempranillo is afgeleid van ‘temprano’, wat 'vroeg' betekent; de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst. Tempranillo kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto Fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel. Waarschijnlijk zijn sommige van deze druiven niet geheel identiek, maar klonen van de Tempranillo.

De Tempranillo behoort tot de beste inheemse druivenrassen van Spanje en vormt de ruggengraat van de meeste Spaanse wijnen, met name wijn uit Rioja, Ribera del Duero en Toro. 

Tempranillo druiven hebben een dikke schil en produceren donker gekleurde, elegante wijnen met een lage zuurgraad en voldoende tannines. Doordat zij resistent zijn tegen oxidatie kan Tempranillo wijn langer bewaard worden. De wijnen zijn fruitig, maar niet al te aromatisch. De smaak is specifiek voor de druif en soms moeilijk te definiëren. De aroma's lopen uitéén van rood fruit (aardbeien, rode kers), zwart fruit (braambes, zwarte kers, zwarte bes), gedroogd fruit (pruim, dadels, vijg), aards (aarde, bos, natte bladeren), specerijen (laurier, drop, tabak, nootmuskaat, vanille), kruiden (oregano, salie, anijs) hout (vanille, zoethout, eikenhout), karamel, koffie, cacao en chocolade. 

Tempranillo wordt vaak gecombineerd met andere, sappigere en aromatischere druivensoorten. In Rioja zijn dit de Garnacha, Mazuelo (= Cariñena), Graciano en de witte druif Viura (= Macabeo). Tempranillo in een blend met de Monastrell druif geeft de wijn meer kleur en body, zoals in Jumilla en de Penedès. In Valdepeñas is Tempranillo (daar 'Cencibel' genoemd) dominant en in dat gebied worden vaak witte druivensoorten toegevoegd om de wijnen soepeler te maken. De Tempranillo is uitermate geschikt voor het wat koelere klimaat van Ribera del Duero, waar topwijnen worden geproduceerd. Ook in het ’s zomers vaak hete Toro en sinds kort ook in La Mancha (El Vínculo) worden met de lokale varianten van de Tempranillo druif verbluffende resultaten geboekt.

Verder wordt de druif o.a. ook verbouwd in Costers del Segre, Utiel-Requena, Navarra en Somontano. Sinds enige tijd is de druif ook te vinden in Portugal (daar 'Tinta Roriz' genoemd), Zuid Frankrijk, Australië, Nieuw Zeeland en in geringere hoeveelheden ook in de V.S. (Californië).

10 beroemde Tempranillo wijnen van Spanje zijn: Vega Sicilia Unico (Ribera del Duero), Pingus (Ribera del Duero), Victorino (Toro), Roda (Rioja), Pintia (Toro), Viña el Pison (Rioja), Aalto (Ribera del Duero), Termanthia (Toro), Numanthia (Toro) en Almirez (Toro).

Tempranillo is goed te combineren met een grote variëteit aan gerechten waaronder gegrild vlees (bbq), rood vlees, lamsvlees en harde kazen.