Druif - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc druifDe Sauvignon Blanc is een van de meest populaire witte rassen van de wereld en heeft een groenige schil. Deze druif wordt op verschillende continenten en in veel landen aangeplant, maar oorspronkelijk komt ze uit Zuid-West Frankrijk. In veel streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen (met name in de Loire, Frankijk), zowel zoet als droog. Sauvignon Blanc doet het in Spanje goed in de streken Rueda en Cataluña.

De aromatische geuren doen denken aan buxus, tropsich fruit, citrus en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. De geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage (blend) met andere druiven wordt gebruikt.

In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon Blanc druif zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. In nieuwe wereldlanden maken wijnmakers dankbaar gebruik van de aromatische verscheidenheid van de Sauvignon Blanc. Zij oogsten de druiven in verschillende stadia van rijpheid, maken er apart wijn van om deze vervolgens te ‘blenden’ tot één krachtige en complexe wijn. Sauvignon Blanc is erg gevoelig voor zuurstof. Om het mineralige in de witte wijn te behouden, moet deze gemaakt worden in luchtdichte tanks.

Sauvignon Blanc is een ideale aperitiefwijn, maar ook een goede begeleider voor bij kreeft, krab, gamba’s, vis, oesters en sojagerechten.