Druif - Monastrell

De Monastrell (in Frankrijk Mourvèdre genaamd) is na de Garnacha de belangrijkste blauwe druif van Spanje. De Moristel die in Somontana, Spanje wordt verbouwd, is hier waarschijnlijk verwant mee.

De Monastrell geniet ook toenemende, hernieuwde populariteit in het warme zuiden van Frankrijk en Californië, waar de druif ook wel 'Mataro' wordt genoemd. De Mourvèdre (Monastrell) is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit, en vernoemd naar Murviedro, een stadje in de omgeving van Valencia. 

Het is een blauwe druif met een dikke schil en sappig vruchtvlees, een hoog suiker- en tanninegehalte, voldoende zuren en een hoge opbrengst. De druif kan goed tegen hoge temperaturen, slecht tegen lage wintertemperaturen en gedijt het best op een kalkrijke bodem. Zij loopt laat uit en is laat in het seizoen rijp. In noordelijke gebieden is de rijping vaak problematisch.

Het is de belangrijkste blauwe druif van de wijngebieden Jumilla, Yecla, Almansa en Alicante in Spanje en Bandol in Frankrijk.
Omdat de wijn gevoelig is voor oxidatie, is zij niet geschikt voor lange vatrijping. Monastrell wordt vaak gemengd met andere druiven zoals Syrah, Garnacha en Cinsault. Monastrell druiven produceren intens fruitige, vlezige, aardse, alcoholrijke, evenwichtige wijnen met aroma's van zwarte bessen, bramen, leer en kruiden. De wijnen hebben daarnaast mooie, volle tannines.

In Bandol, Jumilla en Yecla worden steeds vaker wijnen gemaakt van 100% Monastrell. Het zijn mooie, stevige, elegante wijnen, die bij het rijpen nog meer geur- en smaakimpressies ontwikkelen. De wijnen zijn uitermate geschikt om te combineren met wild, ossehaas en gegrild vlees. De druif leent zich ook goed voor het maken van prachtige dessertwijnen met tonen van overrijp fruit en krenten.

Monastrell wijnen zijn vaak nog onvoldoende bekend, maar verdienen zeker een plaats in de eredivisie van Spanje, Zuid Frankrijk en Californië.