Druif - Garnacha Tinta

Garnacha is van origine een Spaanse druif met een heel eigen karakter, geeft een grote opbrengst en een hoog suikergehalte. Dit resulteert in stevige, geconcentreerde wijnen met een hoog alcoholgehalte. De Garnacha druif is de meest aangeplante blauwe druif in Spanje.

Wijnen gemaakt van Garnacha Tinta hebben over het algemeen weinig kleur, weinig tannines en een laag zuur gehalte. Hierdoor worden ze vaak gebruikt voor rosé's, waarbij lage tanninegehaltes, weinig kleur, pittige zuren en voldoende alcohol juist gewenst zijn.

Op arme grond met een geringe opbrengst en oude wijnstokken kan men er echter ook rode, geconcentreerde wijnen van maken, zoals bijvoorbeeld in Priorat, Montsant en Campo de Borja. De topwijn 'Aquilon', gemaakt door wijnhuis Alto Moncayo uit Campo de Borja is het absolute bewijs dat deze druif in staat is om topwijnen te produceren. Ook de Alto Moncayo en Alto Moncayo Veraton mogen er zijn: dit zijn wijnen die u ooit gedronken moet hebben!

Daarnaast zijn er een aantal andere interessante 100% Garnacha Tinta wijnen die zeker ook het proberen waard zijn: Etim Verema Tardana Tinto Dulce (een zeer bijzondere dessertwijn), Sierra Cantabria Garnacha, Las Rocas, Baltasar Gracian en Tres Picos.

Het is één van de belangrijkste druiven in de D.O.'s Rioja, Navarra, Emporda, Campo de Borja, Carinena, Costers del Segre, La Mancha, Mentrida, Penedes, Priorat, Montsant, Campo de Borja, Somontano, Tarragona, Terra Alta, Utiel-Requena,Valderorras en Madrid.

De Garnacha Tinta levert wijnen die smaken naar frambozen, pruimen, een vleugje vers gemalen peper en kruiden. Daarnaast heeft het milde zuren en een bescheiden tannine gehalte. De aroma´s lopen uitéén; rood fruit (aardbeien, framboos, rode kers), zwart fruit (zwarte bes, braambes, zwarte kers), gedroogd fruit (pruim, dadels, vijg, rozijnen, gedroogde abrikoos, vruchtenjam), specerijen (peper, laurier, kaneel, drop), kruiden (tijm, rozemarijn, salie), koffie, cacao en chocolade.

Goed te combineren met pittige vleesgerechten, geroosterd vlees (bbq) en worst.

U kunt alle wijnen uit het assortiment van Spanjewijn die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt met Garnacha druiven vinden door in "GEAVANCEED ZOEKEN" op de Homepage als druivensoort Garnacha in te vullen.