Wilt u advies of telefonisch bestellen? Neem dan contact op met Spanjewijn 0655540424

Cava wijn: bij Spanjewijn grootste assortiment in Benelux

Informatie over Spaanse Cava uit Spanje: hoge kwaliteit en direct geïmporteerd

Cava Kripta Gran Reserva


Belangrijke informatie: Cava is een mousserende wijn die op dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt.

Cava neemt op de ranglijst van verkopen van mousserende wijn na Champagne een goede 2e plaats in, niet in de laatste plaats omdat Cavas veel goedkoper en vaak even goed zijn als Champagne.De productiemethode is beschermd. Net zoals bij Champagne maakt iedere Cava producent een specifieke cuvée van druiven uit één van de wijngaarden uit het afgebakende gebied.
Er zijn verschillende types Cava wijn, die van elkaar te onderscheiden zijn door de duur van de rijping en de mate van restsuiker die ze bevatten.

Cava en Spanje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! 

Aanraders zijn o.a.: Cava Kripta Gran ReservaCava Agusti Torello Mata Reserva Barrica en Cava Maria Casanovas Rosado BN 

Vervolg onder het overzicht ....

EEN COMPLEET OVERZICHT VAN ONS COMPLETE ASSORTIMENT SPAANSE CAVAS EN UITGEBREIDE INFORMATIE VINDT U HIER:

Onderdelen 1 tot 9 van totaal 214

 

Onderdelen 1 tot 9 van totaal 214

 

Alles over Cava, Cava soorten en de gebruikte druifsoorten

De belangrijkste druifsoorten waar Spaanse Cavas van worden gemaakt, zijn Macabeo (Viura), Xarel-lo (Pansa blanca) en parellada. Chardonnay de laatste tijd meer en meer gebruikt bij de bereiding van Cava en ook worden prachtige Cavas gemaakt van de druifsoorten Pinot noir  en Trepat.

Alle soorten Cava wijn komen uit de officieel erkende Cava wijngebieden, waarvan het overgrote deel in Catalonië ligt.
Sant Sadurní d Anoia is de hoofdstas van de Cavas, vergelijkbaar met Reims in Frankrijk.

Elke druifsoort wordt apart vergist en gevinifieerd om te zorgen dat de verschillen in rijpheid en kwaliteitsontwikkeling in stand blijven. Cava opslagNa het persen wordt de most gezuiverd: alle onzuiverheden moeten voor de start van de gisting uit de most zijn verwijderd. Als de most helder is, vindt gedurende 3 weken een temperatuurgecontroleerde gisting plaats in roestvrijstalen tanks.
De Cava wijn wordt vervolgens afgekoeld om het wijnsteenzuur te laten neerslaan. 

Voor het maken van diverse cava soorten worden de blends samengesteld in december en januari. Net als bij Champagne kan iedere producent een speciale blend van verschillende wijnen maken. Een typische Cava soort van de 3 klassieke Catalaanse druifsoorten kan bestaan uit 50% Macabeo, 30% Xarel-lo en 20% Parellada. Chardonnay wordt steeds vaker toegevoegd en er zijn enkele Cava-producenten die Cavas van 100% Chardonnay maken. Buiten Catalonië worden meestal blends gemaakt die bestaan uit Viura (Macabeo) met een kleine hoeveelheid Parellada (of Malvasía Riojana).
Na het maken van de blend volgt de tirage: de wijn wordt gebotteld met een licor de tiraje, die bestaat uit een afgemeten hoeveelheid rietsuiker en gist opgelost in most en wijn, en de fles wordt afgesloten met een dop met een omgekeerd bakje eraan, dat in de fles steekt. In dit bakje komt uiteindelijk na de ontkurking het  bezinksel terecht. 

De Cava moet, voordat hij weer wordt ontkurkt, tenminste 9 maanden rusten op zijn bezinksel. Gedurende deze termijn werken de gisten op de aanwezige suikers in, zodat de kooldioxide bubbles (belletjes) ontstaan. Tijdens deze periode liggen de flessen horizontaal.
Uiteindelijk worden de flessen geschud, waardoor de gistcellen openbarsten en hun kern wordt opgelost in de wijn, wat ervoor zorgt dat de cava "body"krijgt.

De ontkurking van Cavas geschiedt machinaal. De flessen worden op hun kop door een ijskoud zoutbad van -25°C geleid en na ongeveer 10 minuten zijn de fleshalzen bevroren en verwijdert een computergestuurd systeem de dop en het bezinksel en wordt de geringe hoeveelheid wijn die verloren ging aangevuld met licor de expedición, een mix van sacharose opgelost in druivenmost en wijn en een variabele hoeveelheid suiker, afhankelijk van de gewenste zoetheid van het eindproduct. 

Op de onderkant van de kurk van een Cava fles staat altijd een herkenbare vierpuntige ster en de naam Cava.

Classificatie van Cavas

Cava DO 

  • Brut nature (BN): 0 tot 3 gram restsuiker / l
  • Extra brut: mousserende wijn met minder dan 6 gram restsuiker / l
  • Brut: 0 tot 12 gram restsuiker / l
  • Extra Seco: 12 tot 20 gram restsuiker / l
  • Seco: 17 tot 35 gram restsuiker / l

  • Cava: tenminste 9 maanden gerijpt
  • Cava Reserva: minimaal 15 maanden gerijpt
  • Cava Gran Reserva: minimaal 30 maanden gerijpt